Šef Svjetske zdravstvene organizacije poručio: Pandemija koronavirusa nije ni prva ni zadnja, epidemije su životna činjenica

Sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

Hina | 27.12.2020. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.

Povijest nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije.

Čelnik WHO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla "osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet".

Dodao je da je koronavirus "preokrenuo svijet naglavačke" proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za gospodarstvo i društvo.

No, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije (...) Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta što zahtijeva zajednički pristup, poručio je šef WHO-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti