Šefovi tehnoloških kompanija dolaze u Bijelu kuću razgovarati o izazovima koje predstavlja AI

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris te visoki dužnosnici američke administracije razgovarat će sa šefovima Googlea, Microsofta i OpenAI-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2023. / 13:19

Kamala Harris (Foto: Afp)

Prošlog mjeseca predsjednik SAD-a Joe Biden govorio je o mogućnostima, ali i potencijalnim opasnostima umjetne inteligencije. Naglasio je koliko ona može biti korisna u određenim situacijama poput bolesti i klimatskih promjena, no svjestan je i potencijalnih rizika za društvo, gospodarstvo i, kako je rekao, nacionalnu sigurnost. Tada je spomenuo i društvene mreže, još jedan proizvod tehnoloških kompanija za koji se pokazalo da, ako ne postoje neka ograničenja u njihovu korištenju, mogu biti opasne za mentalno zdravlje ljudi.

Arvind Krishna IBM neće zapošljavati nove ljude na određenim radnim mjestima jer će ih popuniti s umjetnom inteligencijom

Umjetna inteligencija, njezin razvoj i utjecaj na svijet postali su iznimno važna tema, a toga su svjesni i u američkoj administraciji te o njoj namjeravaju razgovarati sa šefovima velikih tehnoloških kompanija. Sastanak bi se trebao održati ovaj tjedan, a na njemu bi potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, kao i još neki visoki dužnosnici američke vlade, trebali ugostiti šefove Microsofta, Googlea, OpenAI-a i Anthropica.

S njima bi trebali razgovarati o izazovima umjetne inteligencije poput kršenja privatnosti, pristranosti, širenja lažnih vijesti itd., a na pozivnici upućenoj direktorima spomenutih firmi, koju su vidjeli novinari Reutersa, stoji i poruka predsjednika Bidena, koji očekuje da tehnološke tvrtke prvo moraju testirati svoje proizvode, odnosno njihovu sigurnost prije nego što ih predstave javnosti.

Umjetna inteligencija "Kum umjetne inteligencije" upozorava: Svijet bi mogao postati mjesto u kojem nitko neće moći znati što je istina, a što laž

O sigurnosti i potencijalnom negativnom utjecaju AI-a govori se sve više nakon što je javnosti predstavljen chatbot ChatGPT. Potencijal umjetne inteligencije je nevjerojatan i mnogi je smatraju najvećim otkrićem nakon struje i interneta ili čak većim od njih, no postoje i brojni potencijalni izazovi i opasnosti vezani za njezino korištenje o kojima treba razgovarati i pronaći rješenja kako bi se ta nevjerojatna tehnologija iskoristila isključivo za dobrobit i napredak čovječanstva i svijeta, iako je već sada jasno kako bi zbog nje deseci milijuna ljudi mogli ostati bez posla. 

Među brojnim stručnjacima koji upozoravaju na opasnosti AI-a su "kum umjetne inteligencije" Geoffrey Hinton, Elon Musk i brojni drugi.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti