Seizmičke promjene na financijskim tržištima: Mogu li kriptovalute zaista zamijeniti dolar i klasične valute?

Veliko istraživanje među profesionalcima iz financijske industrije pokazuje kako bi kriptovalute već za 5 do 10 godina mogle postati ne samo alternativa, već i moguća zamjena klasičnim valutama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2021. / 13:30

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije
Bitcoin (Foto: Zimo)

Nakon perioda slobodnog pada na tržištu kriptovaluta kada su brojne valute zaronile duboko u crveno, posljednjih tjedana investitori u kripto zadovoljno gledaju stanje na burzi. U porastu je bitcoin, ether, cardano i druge popularnije kriptovalute i pitanje je će do koje će se cifre popeti tijekom sljedećih dana i tjedana - hoće li pasti novi rekordi ili ponovno slijedi pad.

Slika nije dostupna EU želi znati tko kupuje i prodaje kriptovalute: Novi prijedlog zakona onemogućio bi anonimno trgovanje kriptoimovinom

Tijekom posljednjih mjesec dana vrijednost ukupnog kriptotržišta porasla je za čak bilijun dolara, objavili su na Forbesu i možemo se samo pitati kako će to tržište izgledati za pet do deset godina. Prema jednom istraživanju čije su rezultate također objavili na Forbesu, a u kojem su sudjelovali direktori bankarskih i financijskih institucija, do kraja desetljeća bitcoin i kriptovalute mogli bi ugroziti klasične valute.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1300 ljudi na visokim pozicijama u bankama i financijskim institucijama i više od 80 posto njih smatraju da je blockchain, tehnologija na kojoj su bazirane kriptovalute, dovoljno skalabilan te da je već sada masovno prihvaćen. Skoro tri četvrtine ispitanih smatraju da bi se i njihove tvrtke trebale prilagoditi tržištu i prihvatiti blockchain i kriptovalute jer u suprotnom mogu izgubiti sve kompetitivne prednosti koje sada imaju.

Evolucija digitalne imovine bazirane na blockchainu rezultira seizmičkim promjenama u financijskim servisima, smatraju analitičari iz Deloittea koj su proučili taj izvještaj. Ono što je najuočljivije u njemu jest da čak 76 posto ispitanih, a podsjetimo još jednom, riječ je o profesionalcima financijske industrije, smatra kako bi bitcoin i druge kriptovalute mogle biti ne samo dobra alternativa klasičnim valutama, već bi ih mogli i - zamijeniti. Kao nekakav vremenski period kada bi se to moglo dogoditi spomenuli su pet do deset godina.

Slika nije dostupna Bolno za gledanje: Vlasti u Maleziji velikim valjkom uništile 1069 bitcoin rigova vrijednih 1,25 milijuna dolara

Linda Pawczuk iz Deloittea smatra kako je vrijeme da tradicionalni igrači na financijskom tržištu pronađu inovativne načine koji bi rezultirali ekonomskim rastom u budućnosti koja će donijeti velike promjene. Neke velike banke već idu u tom smjeru pa su tako Goldman Sachs i JP Morgan svojim klijentima već predstavili servise bazirane na kriptovalutama, a slične eksperimente s digitalnim valutama baziranim na blockchainu počele su i neke centralne banke.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti