EU želi znati tko kupuje i prodaje kriptovalute: Novi prijedlog zakona onemogućio bi anonimno trgovanje kriptoimovinom

Jedna od odredbi prijedloga zakona tako zabranjuje pružanje usluge anonimnih kriptonovčanika.

Martina Čizmić | 21.07.2021. / 16:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trgovanje kriptovalutama na području Europske unije je dopušteno, no to ne znači i da je u potpunosti reguliratno. Europska unija to želi promijeniti.

Novi prijedlog zakona prisilio bi kompanije koje se bave transakcijama kriptovaluta da prikupljaju podatke o pošiljateljima i primateljima kriptovaluta. To bi kriptovalute i kriptoimovinu učinilo lakšim za praćenje i kontroliranje.

Kako su pojasnili iz Europske komisije, ideja je da se tim prijedlogom zakona onemogući i zaustavi pranje novca i financiranje terorizma kroz kriptoimovinu.

No, to bi moglo otežati trgovinu kriptovalutama i za obične građane. Jedna od odredbi prijedloga zakona tako zabranjuje pružanje usluge anonimnih kriptonovčanika.

I dok je trgovina kriptovalutama s jedne strane već pokrivena pravilima koja brane pranje novca, novi prijedlog zakona ta bi pravila proširila na cijeli sektora kriptovaluta, zbog čega bi svi pružatelji usluga (burze, mjenjačnice i sl.) morali prikupljati podatke o svojim klijentima (ime i prezime, adresu, datum rođenja i broj računa).

Iako bi takva regulacija tržišta kriptovaluta mogla izazvati prilične probleme pružateljima usluga, treba istaknuti kako se to neće dogoditi preko noći. Prije svega, da bi prijedlog zakona bio prihvaćen, moraju ga prihvatiti sve članice EU i Europski Parlament, a nakon toga i proći određeno vrijeme (otprilike dvije godine) da se odredbe uvedu u nacionalno zakonodavstvo.

Do tad će tržište kriptovaluta i dalje funkcionirati kao i do sad.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti