Bolno za gledanje: Vlasti u Maleziji velikim valjkom uništile 1069 bitcoin rigova vrijednih 1,25 milijuna dolara

Sarawak Energy tvrdi da su rudari kriptovaluta ukrali električne energije u protuvrijednosti dva milijuna dolara.

Martina Čizmić | 19.07.2021. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ste jedan od onih koji kod kuće imaju rig (posebno računalo za rudarenje kriptovaluta) i rudare neku od kriptovaluta, radije skrenite pogled jer bi sljedeći video mogao biti veoma bolan za gledanje.

Naime, policijske vlasti u Maleziji zaplijenile su čak 1069 rigova namijenjenih rudarenju bitcoina i odlučile ih uništiti na spektakularan način - pregazili su ih velikim valjkom.

Zapljena se dogodila u sklopu nekoliko zajedničkih akcija policije u gradu Miri i kompanije koja distribuira električnu energiju Sarawak Energy, a rigovi su zaplijenjeni jer su njihovi vlasnici - krali električnu energiju.

Rigovi su potom posloženi na policijsko parkiralište te su pred kamerama okupljenih novinara i budnim okom policajaca sravnjeni sa zemljom. Ukupna vrijednost, možemo reći rig-palačinki procjenjuje se na nemalih 1,25 milijuna dolara. No zanimljivo je kako to nije ni blizu ukupnog duga za ukradenu električnu energiju. Naime, Sarawak Energy tvrdi da su rudari kriptovaluta ukrali električne energije u protuvrijednosti dva milijuna dolara.

Krađa električne energije za rudarenje bitcoina uzrokovala je česte ispade u električnoj mreži, istaknuo je šef policije u Miriju Hakemal Hawari za lokalne novine.

Podsjetimo, za rudarenje kriptovaluta potrebna su posebna računala (tzv. rigovi), koji imaju snažne procesore i grafičke kartice, kako bi obavljali komplicirane izračune. Što je više takvih računala na jednom mjestu, potrebno je više električne energije za njihov rad, ali i za njihovo hlađenje. To sve povisuje trošak rudarenja kriptovaluta te smanjuje konačnu zaradu koju rudari očekuju od prodaje kriptovaluta.

Izvor: TheStar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti