Seizmolog ima važan savjet za građane: "Nemojte držati teške stvari na ormarima i visokim policama. Ne treba razoran potres da se to sruši i ubije vas"

Što nas čeka idućih dana i podrhtava li tlo i dalje provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus u seizmološkoj službi gdje je razgovarala s Tomislavom Fiketom, zamjenikom rukovoditeljice seizmološke službe.

M. R. | 29.12.2020. / 20:19

Tomislav Fiket
Tomislav Fiket, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe (Foto: DNEVNIK.hr)

Od velikog potresa u 12:19 nije bilo minute da se tlo u Hrvatskoj nije treslo.

Nažalost građane Petrnje i okolice čeka nastavak trešnje koja će potrajati duže vrijeme, čak i više mjeseci, kazao je Fiket.

Za pitanje koliko je moguće da doživimo jači potres od ovog danas, Fiket kaže da je nezahvalno.

Vjerujemo da se neće dogoditi, ali davati vjerojatnost kod potresa je nezahvalno, rekao je seizmolog.

Ovo je bio drugi jači udar vezano za Petrinju i Sisak. A što je s epicentrom u Čučerju koji je povezan s potresom u Zagrebu, Može li jedan utjecati na drugog, pitala je Baus.

Radi se o dva različita područja. Područje Markuševac/Čučerje nije vezan za Pokuplje, ali problem je što je potres, koji je bio snažan, oslobodio veliku količinu energije i ne znamo hoće li djelovati na rasjede i aktivirati ih, kaže Fiket te ističe da kod potresa nema predviđanja, a on se nada da se u karijeri više neće susresti s tako snažnim potresom.

Kaže da smo imali razdoblje seizmičke neaktivnosti, a sad imamo pojačanu aktivnost, no u Hrvatskoj su ovakve serije potresa rijetke.

Za kraj seizmolog je savjetovao građanima da ne drže teške predmete na ormarima i visokim policama jer im mogu pasti na glavu.

Za to ne treba razoran potres da se to sruši i ubije vas, kaže Fiket.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti