Servis za anonimno slanje elektroničke pošte Leak morao (privremeno) prestati s radom

Jedanaest dana, toliko je bilo potrebno da Leak postigne gotovo planetarnu popularnost, ali i da web servis, barem za sada, prestane pružati uslugu koju su mnogi jedva dočekali.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.08.2014. / 08:14

Servis za anonimno slanje elektroničke pošte Leak morao (privremeno) prestati s radom

Jedanaest dana, toliko je bilo potrebno da Leak postigne gotovo planetarnu popularnost, ali i da web servis, barem za sada, prestane pružati uslugu koju su mnogi jedva dočekali.

Ako do sada niste bili upoznati s onime što radi Leak, možete pročitati tekst koji smo napisali prije pet dana, a u kojem smo ukratko prenijeli način funkcioniranja i osnovnu namjenu. Iako ovo nije jedina web stranica koja vam omogućuje (pardon, omogućavala je) anonimno slanje e-mailova bilo kome, ekspresno je, nakon što su vijest o njezinom lansiranju prenijeli mediji diljem svijeta, postala iznimno popularna. I kao što smo u navedenom tekstu pretpostavili, bilo je za očekivati da neće baš svima "sjesti" ovakav način, upravo to se dogodilo, nakon samo 11 dana Leak je bio prisiljen "obustaviti isporuku", iako se osnivači i developeri ovog projekta nadaju kako će se stvari uskoro vratiti u normalu.

O čemu se točno radi, pokušao je ukratko objasniti Sébastien Thiriet, jedan od suosnivača Leaka, u kratkom postu. "Nismo očekivali, nakon što smo Leak predstavili našim prijateljima i rođacima, da će se stvari odvijati ovakvom brzinom, ali, eto, dogodilo se. Ne, nije nam na pameti bilo da ćemo doživjeti svjetski uspjeh, niti nam je to bila misao vodilja. Prvi problem smo doživjeli nakon tjedan dana, naš server za slanje elektroničke pošte radio je na Mandrill (MailChimp) API-ju, ali nam je korisnički račun suspendiran. Razumljivo, jer Mandrill je platforma koja šalje "opt-in" e-mailove, a koristeći Leak, to nije slučaj. Prešli smo na SendGrid API, ali dogodilo se isto, račun nam je pod suspenzijom", napisao je Thiriet.

Što dalje, hoće li se Leak vratiti, kada i na koji način, u ovom je trenutku neizvjesno, premda se autori nadaju da će sve na kraju biti onako kako su zamislili. Thiriet priznaje "apsolutno smo oduševljeni podrškom koju nam dajete i napravit ćemo apsolutno sve da osiguramo Leaku svijetlu budućnost i dug život". Hoće li im to na kraju uspjeti, ne zna, realno, nitko, ali ovo je samo još jedan dokaz kako je anonimnost u današnjoj elektroničkoj komunikaciji sve samo ne poželjna. Sve u svemu, zanimljiva priča, kako u kratkom roku doživjeti globalnu popularnost, a onda završiti u tami...  Želite li ostati informirani o tome kakav je razvoj situacije, možete se pretplatiti na novosti vezane uz Leak, naravno na njihovom webu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti