SES lansira revolucionarni komunikacijski sustav

SpaceX će za SES lansirati sedam satelita na svojoj raketi Falcon 9.

Martina Čizmić | 25.09.2019. / 12:00

Komunikacijski sustav O3b mPOWER MEO (Foto: SES)

SES je objavio kako je posao lansiranja i pokretanja satelitske konstelacije nove generacije namijenjene srednjoj Zemljinoj orbiti (MEO) dodijelio kompaniji SpaceX. Ta će američka kompanija SES-ove satelite u svemir lansirati pomoću Falcon 9 rakete iz Cape Canaverala.

Ovo nije prvi zajednički pothvat SES-a i SpaceX-a. Već su ranije surađivale na lansiranju komercijalnog satelita GEO, a kasnije i prvog tereta na SpaceX raketi za višekratnu uporabu.

Kako ističu iz SES-a, njihovo sljedeće lansiranje, 2021. godine, "poljuljat će industriju" jer će omogućiti revolucionarne mogućnosti SES-ova O3b mPOWER terabitnog komunikacijskog sustava.

Globalni sustav O3b mPOWER obuhvaća početnu konstelaciju koja se sastoji od sedam MEO satelita visoke propusnosti i niske latencije, od kojih je svaki sposoban generirati tisuće elektronski usmjerenih zraka koje se dinamički mogu prilagoditi usluživanju kupaca na raznim tržištima, uključujući telekomunikacije i cloud, komunikacije u pokretu i vladu. O3b mPOWER također će uključivati razne inteligentne, specifične aplikacije Customer Edge Terminals integrirane u SES-ovu zemaljsku mrežu i dinamički optimizirane pomoću nedavno najavljenog softverskog sustava Adaptive Resource Control (ARC), čime se na tržištu dodatno povećava fleksibilnost vrhunske tehnologije O3b mPOWER.

„Ekosustav O3b mPOWER uzima zamah jer nastavljamo s izgradnjom pouzdanih partnerstava kako bismo ovaj masovno inovativni komunikacijski sustav izbacili na tržište“, kaže Steve Collar, predsjednik Uprave SES-a. „U suradnji s tvrtkom SpaceX kao partnerom za lansiranje u posljednjih sedam godina zajednički smo realizirali nekoliko revolucionarnih napredaka u industriji koji su učinili pristup svemirskim inovacijama isplativim i otvorili nove mogućnosti na važnim tržištima. Počašćeni smo što nam je tvrtka SpaceX partner u ovom povijesnom lansiranju O3b mPOWER te ćemo svima koji danas imaju ograničen pristup zajedno isporučiti povezivost visokih performansi.“

„Drago nam je što je tvrtka SES još jednom odabrala Falcon 9 za lansiranje njihova moćnog, revolucionarnog komunikacijskog sustava“, kaže Gwynne Shotwell, predsjednica i glavna operativna direktorica tvrtke SpaceX. „SES je bio važan partner za SpaceX koji u potpunosti podržava naša nastojanja da višekratna uporaba raketa postane stvarnost. Ponosni smo što možemo pridonijeti SES-u da na tržište plasira revolucionarna rješenja za povezivanje.“

Sustav O3b mPOWER koristi provjereni koncept trenutačne O3b MEO konstelacije i njezin uspjeh u pružanju usluga povezivanja slične optici kupcima koji danas posluju u gotovo 50 zemalja. Sustav O3b danas je jedini tehnički, operativno i komercijalno dokazan negeostacionaran sustav za pružanje podatkovne komunikacije niske latencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti