Siri ipak ne zna sve: Pitajte je tko je predsjednik Kube, dobit ćete zanimljiv odgovor

Možda je Siri ipak bolji politički analitičar nego što nam se čini.

Martina Čizmić | 06.01.2019. / 08:57

Apple Siri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sada kada Kubanci imaju pristup internetu sa svojih mobitela, bilo je neizbježno da će se početi "igrati" sa sposobnostima svojih pametnih telefona.

Sretnici koji imaju Appleove proizvode, poput iPada ili iPhonea, mogu pitati Siri, osobnu asistenticu na uređaju, provokativna pitanja koja su postala novi izvor zabave poput, primjerice "koji je smisao života".

No kada su je neki Kubanci upitali tko je predsjednik Kube, bili su iznenađeni kada im je Siri odgovorila da postoje dva šefa države: Raul Castro i Miguel Diaz-Canel.

Kada je pitanje postavljeno na španjolskom, slike Castra i Diaz-Canela iskaču jedna do druge te su obojica navedeni kao "Jefe de Estado" (predsjednik države).

Američki korisnici dobili su isti odgovor: slike obojice državnika koji se pojavljuju sa simbolom predsjednika.

Siri očito ne zna da je 19. travnja 2018. Raul Castro podnio ostavku na mjesto predsjednika kubanskog državnog vijeća te da je kubanska generalna skupština na njegovo mjesto izabrala Diaz-Canela, tada jedinog kandidata.

No možda je Siri ipak bolje politički analitičar nego što nam se čini. Dok je Diaz-Canel zapravo predsjednik države, Castro je i dalje čelnik vladajuće Komunističke partije te i dalje ima značajan politički utjecaj.

ETECSA, kubanska telekomunikacijska kompanija, u prosincu je predstavila 3G bežičnu mrežu, što je značilo da Kubanci napokon mogu na internet preko mobitela. Usluga je daleko od savršene, vrlo je skupa za prosječnog Kubanca i mreža je puna rupa.

Dok Kuba trenutno ima 5,3 milijuna mobilnih linija za više od 11 milijuna stanovnika, rijetki su oni koji si mogu priuštiti iPhone ili iPad.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti