Pogledajte kako je avantura na zadnjem sjedištu Tesle ovog Amerikanca odvela u zatvor

Nakon što se danima vozio u Tesli kojom je upravljalo računalo, a on je sjedio na stražnjem sjedalu i volan pridržavao nogom, njegova opasna avantura završila je odlaskom iza rešetaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2021. / 12:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tražeći svojih pet minuta internetske slave i pri tome riskirajući vlastiti život, ali i živote drugih sudionika u prometu, 25-godišnji Param Sharma završio je u zatvoru. Posljednjih tjedana internetom su kružile fotografije i videozapisi muškarca koji je sjedio na stražnjem sjedalu Teslina Modela 3, pri čemu je volan pridržavao nogom kako bi prevario autopilot, odnosno Teslin softver za autonomnu vožnju. Na fotografijama i videozapisima sa stražnjeg se sjedala smijao osobama koje su ga snimale iz automobila koji su prolazili pored njega, očito uživajući u pažnji koju dobiva.

Slika nije dostupna Vozač ipak bio na prednjem sjedištu? Objavljeni prvi rezultati istrage o nesreći Tesle u kojoj su poginule dvije osobe

Nakon što su mediji popratili njegovu glupost napisavši kako je riječ o nepromišljenom vozaču koji “traži uhićenje”, Sharma je snimio i na YouTubeu objavio video u kojem je pokazao da čita članak o sebi i svojoj nemarnoj vožnji dok se vozi u Tesli kojom upravlja računalo. Ego je neprijatelj, poznata je knjiga Ryana Holidaya, a upravo se to može reći i za ego Sharme, čiji je cilj, očito, bilo privlačenje medijske pažnje i klikova na društvenim mrežama. Taj ga je ego na kraju stavio iza rešetaka, a sigurno je da će morati platiti i novčanu kaznu.

Uhićen je nakon što je netko policiji dojavio da se autocestom u blizini Oaklanda vozi Tesla bez vozača, sa samo jednom osobom unutra koja je na stražnjem sjedalu. Kada se policijski automobil približio Modelu 3, Sharma se prebacio na prednje sjedište i zaustavio automobil. Optužen je za nemarnu vožnju i odveden u zatvor u Oaklandu.

Podsjetimo, nedavno su u prometnoj nesreći Modela S poginule dvije osobe, a prve informacije govorile su kako je automobilom upravljao autopilot, dok je vozačko mjesto bilo prazno. Preliminarna istraga pokazala je da u trenutku nesreće računalo nije upravljalo automobilom, no Sharmin primjer pokazuje koliko je lako prevariti Teslin sustav sigurnosti i kontrolu u potpunosti prepustiti računalu.

Slika nije dostupna Stiže nova nadogradnja softvera za autonomnu vožnju koja bi trebala oduševiti vlasnike Teslinih vozila

Iako Musk i Tesla snose odgovornost jer je očito da njihovi sigurnosni mehanizmi nisu dovoljno dobri i može ih se prevariti, apsolutnu krivnju za takve situacije snose vozači. Naime, kada su autopilot i softver za autonomnu vožnju aktivirani, za volanom uvijek mora biti vozač spreman preuzeti kontrolu te je samo on odgovoran za eventualne prometne prekršaje i nesreće.

Izvor: CBS

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti