Vozač je ipak bio na prednjem sjedištu? Objavljeni preliminarni rezultati istrage o prometnoj nesreći Tesle u kojoj su poginule dvije osobe

Konačne rezultate istrage ne treba očekivati prije sljedeće godine, no preliminarni rezultati pokazuju da autopilot nije bio aktiviran.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2021. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli mjesec brojni svjetski mediji prenijeli su informacije o prometnoj nesreći Teslina Modela S u kojoj su poginule dvije osobe. Prve informacije koje je objavila policija bile su da na prednjem sjedištu vozila nije bilo vozača, pa su automatski zaključili kako je automobilom najvjerojatnije upravljao autopilot. Tome je u prilog išla i izjava supruge jednog od tragično preminulih muškaraca - ona je rekla kako je s njim kontaktirala nedugo prije nesreće i da joj je rekao kako idu testirati autopilot.

Slika nije dostupna Situacija s prometnom nesrećom Tesle postala je prilično čudna i više nikome nije jasno što se dogodilo

No nedugo nakon što se ta vijest proširila internetom javio se i Elon Musk, koji je rekao da, prema njihovim podacima, taj automobil nije imao aktiviran autopilot. Također, mnogi su pozivali na Tesline sigurnosne opcije koje bi trebale spriječiti da vozači u potpunosti prepuste volan računalu i sjednu na stražnje ili suvozačko sjedalo, no test Consumer Reportsa pokazao je da je ipak moguće prevariti autopilot i sjesti na stražnje sjedalo dok računalo upravlja vozilom.

Naravno, takvo nešto je zabranjeno te i iz Tesle stalno naglašavaju kako je autopilot samo asistent u vožnji kojem se nikada ne smije u potpunosti povjeriti upravljanje bez nadzora te ruke vozača uvijek moraju biti na volanu.

Što se točno dogodilo te noći 17. travnja kada je Model S velikom brzinom izletio s ceste, i dalje nije poznato, a problem je što se nakon izlijetanja automobil zapalio, pri čemu je izgorio i kontrolni modul u kojem se nalaze važni podaci koji bi vjerojatno rasvijetlili tu misteriju.

No i bez tih podataka američki Odbor za cestovnu sigurnost proveo je istragu vezanu za nesreću, a preliminarni podaci koje su objavili pokazuju da je, čini se, vozač ipak sjedio na prednjem sjedištu. Istraga se bazira na snimkama nadzornih kamera na kojima je vidljivo da jedna osoba ulazi na mjesto vozača, a druga na mjesto suvozača, nakon čega automobil kreće.

Slika nije dostupna Consumer Reports dokazao da je moguće prevariti autopilot i voziti se u Tesli bez vozača

Također, istražitelji su na Modelu S na istoj cesti pokušali aktivirati autopilot, no on se nije mogao aktivirati, već je na tom dijelu ceste moguće aktivirati samo opciju Cruise Control. To su preliminarni rezultati istrage, a istražitelji će se pokušati dokopati podataka s uništenog kontrolnog modula te konačne rezultate istrage ne treba očekivati ove godine.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti