Sjeverna Koreja ima čak 120 milijuna dolara vrijedne bitcoine?

Navodno za financiranje svoje vojske i funkcioniranje države, a kako bi izbjegli nametnute im međunarodne sankcije, Kim Jong Un i ekipa rudare kriptovalute.

Martina Čizmić | 06.03.2018. / 10:35

Bitcoin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sjeverna se Koreja često spominjala u kontekstu kibernetičkog kriminala i ciljanih hakerskih napada državnih hakerskih grupa na druge države i kritične tvrtke. No u posljednje su se vrijeme, čini se, okrenuli nekim drugim načinima prikupljanja sredstava za financiranje svog režima.

Navodno za financiranje svoje vojske i funkcioniranja države, a kako bi izbjegli nametnute im međunarodne sankcije, Kim Jong Un i ekipa rudare kriptovalute, točnije bitcoin.

Prema informacijama koje je iznijela bivša zaposlenica američke NSA, Sjeverna Koreja navodno je prikupila impresivnih 11 tisuća bitcoina, koji vrijede više od 120 milijuna dolara.

Ona je uvjerena da će se, ako već nisu, ti bitcoini iskoristiti za potporu sjevernokorejskom vojnom programu, razvoj novog balističkog oružja ili pak za financiranje novih hakerskih napada.

Iako Sjeverna Koreja uporno odbacuje bilo kakve optužbe da su njihovi hakeri odgovorni za hakerske napade, stručnjaci za sigurnost diljem svijeta upravo u Sjevernu Koreju upiru prstom kao glavnu i odgovornu za WannaCry kampanju koja je prošle godine napravila milijunske štete diljem svijeta.

Bivša NSA-ovka, koja trenutno radi za tvrtku koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, uvjerena je kako bi uvođenje regulative na tržište kriptovaluta onemogućilo Sjevernu Koreju u daljnjem prikupljanju bitcoina i drugih kriptovaluta, jer bi stvorilo konkretan papirnati trag koji bi bilo teško sakriti.

Izvor: Express.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti