Sjevernokorejski hakeri agresivniji od kineskih

Sjevernokorejski informatički pirati postaju agresivniji od kineskih hakera, upozorila je u utorak specijalizirana američka tvrtka koja je skupinu povezanu s Pjongjangom ocijenila "stalnom izraženom prijetnjom".

Branimir Vorša | 20.02.2018. / 14:54

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američka tvrtka za kibernetičku sigurnosti FireEye prvi je put dala takvu procjenu o prijetnjama iz Sjeverne Koreje. Pjongjang intenzivira kibernetičke napade, posebice za pronalaženje izvora prihoda nakon brojnih sankcija kojima je zemlja izložena zbog svojih balistilčkih i nuklearnih programa.

Sjeverna Koreja optužena je da je prošle godine vodila svjetski kibernetički napad WannaCry koji je paralizirao bolnice, banke i druge tvrtke širom svijeta, što ona odlučno odbacuje.

FireEye navodi da je identificirao skupinu cyber-špijunaže za koju drži da je sjevernokorejska i nazvao je "APT37".

APT37 je osnovana u Sjevernoj Koreji, navodi FireEye. Njezini izbori meta "odgovaraju interesima Sjeverne Koreje" i mi prilično sigurno ocjenjujemo da APT37 djeluje kao podrška sjevernokorejskoj vladi.

APT37 je aktivna barem od 2012. Početno je bila usmjerena na sektore vlade, vojske, industrije obrane i medija u Južnoj Koreji i zatim je proširila svoje napade i 2017. ciljala Japan, Vijetnam i Bliski istok u sektorima od kemije do telekomunikacija. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti