Školarci u Rovišću od danas uče u učionici budućnosti

Učionica je opremljena s 30 tableta s tipkovnicom, jednom pametnom pločom te bežičnom mrežnom opremom.

Martina Čizmić | 22.03.2018. / 18:27

Učionica budućnosti (Foto: Microsoft) (Foto: Microsoft)

Još jedna škola u Hrvatskoj može se pohvaliti novom učionicom budućnosti. Ovoga je puta nova tehnologija svoje mjesto pronašla u Osnovnoj školi Rovišće, u istoimenom mjestu pored Bjelovara.

Zahvaljujući zajedničkoj akciji Microsofta Hrvatska, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET i Storm Computersa, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, učionica budućnosti opremljena je modernom tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove 21. stoljeća.

Osnovnoškolcima će tijekom nastave na raspolaganju biti 30 računala s tipkovnicom, dok će se u učionici nalaziti još pametna ploča, bežična mrežna oprema i kolica za pohranu i punjenje računala. Svim učenicima i nastavnicima bit će dostupan i Office 365 za škole, set korisnih alata čija je inačica namijenjena obrazovnom sektoru u potpunosti besplatna za sve nastavnike i učenike u Hrvatskoj. Ona uključuje elektroničku poštu s 50 GB prostora za pohranu po korisniku, Lync softver za komunikaciju, zajedničko korištenje datoteka unutar usluge OneDrive s 1 TB prostora po korisniku, Office Online koji uključuje korištenje programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote preko internetskog preglednika, Teams, zaštitu od neželjene pošte i zlonamjernog softvera te podršku zajednice putem telefona.

Digitalna transformacija tvrtki stvara preduvjete za učinkovitiju ekonomiju, a digitalna transformacija obrazovanja priprema mlade za budućnost. Drago mi je da smo s partnerima sudjelovali u ovoj akciji, šestoj po redu, u kojoj smo nekoj hrvatskoj školi stvorili preduvjete za odlično informatičko obrazovanje mladih. Ulaganje u znanje mladih najbolja je investicija u budućnost, rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Djeca koja su trenutno u osnovnim školama odrasla su uz računala, pametne telefone, ekrane osjetljive na dodir i druga tehnološka dostignuća koja jednostavno i spontano koriste, s obzirom na to da su oduvijek okruženi njima. Zbog toga ih lako prihvaćaju i koriste.

Cilj je učionice budućnosti korištenjem navedenih alata iskoristiti sve prednosti suvremene tehnologije i potaknuti interaktivnu nastavu na kojoj učenici međusobno i s nastavnikom mogu dijeliti nastavne aktivnosti, provjeravati svoje znanje testovima, pretraživati informacije na internetu te sudjelovati u raznim aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje.

Uvođenjem suvremenih alata profitiraju i nastavnici, jer na jednostavan način s učenicima mogu podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učeničke tablete, imati trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kratkim kvizovima znanja, anketama ili u raspravi.

Gotovo 90 posto poslova u suvremenom društvu zahtijeva određenu razinu digitalnih vještina i kompetencija, a obrazovni sustav ima ključnu ulogu u pripremi mladih za uspješno sudjelovanje u društvu i na tržištu rada. Drago nam je što zajedno s Microsoftom imamo priliku osigurati bolje uvjete za rad nastavnicima i korištenje prednosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u povećavanju kvalitete obrazovanja, naglasio je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

Ponosni smo što je Osnovna škola Rovišće među prvim osnovnim školama u Hrvatskoj koja je realizirala projekt pametne učionice. I učenici i učitelji s oduševljenjem su prihvatili ovaj projekt. Naši učenici nas nadahnjuju svojom znatiželjom i željom za znanjem. Sretni smo što u ovom projektu vidimo izvrstan potencijal za podizanje letvice izvrsnosti u osnovnoškolskoj naobrazbi koji će značajno pomoći našoj djeci da budu uspješnija i u budućem srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. U suradnji s nastavnicima i partnerskom tvrtkom zajedničkim snagama izrađivat će se digitalni nastavni materijali, prilagođeni hrvatskom obrazovnom procesu i jeziku. Veliko hvala svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta, rekla je Blanka Klemić, ravnateljica OŠ Rovišće.

Za hardverski dio posla u projektu opremanja učionice budućnosti bio je zadužen Storm Computers – iskusni implementator sličnih rješenja koji je prepoznao važnost digitalizacije u obrazovanju. Dodatnu podršku Storm Computers pruža edukacijom nastavnika, kako bi uvidjeli brojne prednosti suvremenog načina obrazovanja i lakše ovladali njime.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti