Školarci uživali u znanosti iz prve ruke na Otvorenom danu Instituta Ruđer Bošković

Posjetitelji su imali priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Martina Čizmić | 10.06.2022. / 15:56

Otvoreni dan IRB-a (Foto: Institut Ruđer Bošković)

Više od pet stotina učenika i nastavnika uživalo je u bogatom programu interaktivnih radionica i pokusa u festivalskom ozračju Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković. Osim zagrebačkih, 'Ruđer' su posjetili osnovnoškolci i srednjoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela, Velike Gorice, Koprivnice i Varaždina.

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith izrazio je dobrodošlicu svim uzvanicima uz veliku zahvalu svima partnerima i suradnicima na znanstveno-istraživačkim i popularizacijskim projektima IRB-a, te posebno ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj podršci svim aktivnostima Instituta.

Ovogodišnji program Otvorenog dana odvija se u sklopu Europske godine mladih, a mladi istraživači su u fokusu i na Institutu jer njihov broj kontinuirano raste posljednjih nekoliko godina i to zahvaljujući uspješnosti IRB-a u provođenju kompetitivnih nacionalnih i međunarodnih projekata, ulaganjima u inovacijske i istraživačke kapacitete, stipendijama i programima mobilnosti te jačanju aktivnosti u području popularizacije znanosti.

Na pitanje kako zadržati mlade istraživače, ravnatelj Smith je u svojem izlaganju odgovorio tako da neprilike pretvaraju u izazove i prilike.

To znači da, ako želimo zadržati mlade, dužni smo im osigurati uvjete za rad kakve imaju njihove kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. Institut za to ima na raspolaganju 72 milijuna eura iz europskih i strukturnih fondova, a zahvaljujući kojima će u sklopu projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) obnoviti i nadograditi infrastrukturu te osigurati vrhunsku tehnologiju za rad istraživačima, zaključio je dr. Smith.

'Ruđer' je pionir u mnogim područjima i brend na koji bi se trebali ugledati javna sveučilišta

Institut Ruđer Bošković je primarius, pionir u mnogim područjima kad je u pitanju znanost u Hrvatskoj. Rezultati koje ste ostvarili su zaista na ponos ne samo Hrvatskoj, već i Europskoj uniji. Tome u prilog govori i činjenica da ste povukli najviše sredstava iz programa OBZOR 2020 od svih znanstveno-istraživačkih institucija. Činjenica da imate kapitalni strukturni projekt O-ZIP, činjenica je da vodite brigu o znanstvenom pomlatku, da ste atraktivni za znanstvenike iz inozemstva i povratnike, da imate izvrsnu međunarodnu mobilnost, te da ste podigli visoko ljestvicu u njegovanju znanstvene izvrsnosti. Sve ono što vi kroz vaš svakodnevni rad ostvarujete mi pokušavamo pretočiti u zakonske norme, propise i strategije. 'Ruđer' svoju otvorenost pokazuje primjerom. 'Ruđer' je brand sam po sebi na koji bi se trebala ugledati cjelokupna akademska zajednica, a prije svega, javna sveučilišta, istaknuo je državni tajnik Ivica Šušak.

David M. Smith (Foto: Institut Ruđer Bošković)

U ime gradonačelnika Grada Zagreba ruđerovcima je zahvalio prof. dr. sc. Damir Bakić. Istaknuo je važnost održavanja događanja poput Otvorenog dana Instituta te zahvalio svim znanstvenicima, istraživačima i suradnicima Instituta koji tako doprinose razvijanju znatiželje za znanost kod zagrebačkih učenika. Posebno je istaknuo primjer projekta Znanstveno edukativnog zabavnog centar ZEZ na čijoj pripremi Institut radi već niz godina u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i udrugama iz područja popularizacije znanosti, a čija će konačna realizacija u smislu rekonstrukcije dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici biti od iznimnog značaja i za Grad Zagreb.

Važno mi je iskoristiti priliku kad sam ovdje da iskažem posebnu podršku Grada Zagreba Ruđerovom projektu O-ZIP. Razumijemo važnost tog kapitalnog znanstveno-infrastrukturnog projekta koji će Institutu omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja te doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, zaključio je prof. Bakić uz čestitku ruđerovcima na svim dosad postignuti rezultatima kroz koje je Institut izgradio neprikosnoveni ugled u hrvatskoj i inozemnoj akademskoj zajednici.

O važnosti popularizacije znanosti, u vremenu kada je istina postala relativan pojam, te projektima koje IRB provodi u ovom području, govorio je dr. sc. Marko Košiček, koordinator događanja i programa znanstvene komunikacije i popularizacije na IRB-u.

Institut projektno surađuje s brojnim udrugama koje opremaju laboratorije diljem Hrvatske, ali i mobilne timove kako bi STEM aktivnosti doveli do što više učenika, objasnio je dr. Košiček te istaknuo ulogu IRB-a u povezivanju svih dionika kako bi pronašli modele koji ostvaruju najveći utjecaj na učenike, ali i široku javnost.

Nakon svečanosti brojni su posjetitelji imali priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Od kemičara su učili o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima su učili o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji, te se poigrali se tekućinama koje imaju magnetska svojstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti