Sljedeće godine 100 milijuna telefona imat će ovu novu opciju

U budućnosti sve više telefona imat će senzor za otiske prstiju implementiran ispod ekrana tako da će za otključavanje telefona biti dovoljno postaviti prst na donji dio ekrana

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2018. / 16:59

Senzor za otiske prstiju (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Na većini top modela pametnih telefona ekrani sada zauzimaju većinu prednje površine tako da, za razliku od ranijih modela, na donjem dijelu više nema mjesta za senzor otisaka prstiju koji se koristi za otključavanje telefona, potvrdu plaćanja i kupovine i slično.

Dok je većina Androida ovaj problem riješila postavivši senzor na stražnji dio kućišta telefona, Apple jeumjesto senzora za otiske prstiju, postavioe sustav senzora i kamera koji omogućava otključavanje telefona prepoznavanjem lica, odnosno pogledom.

U budućnosti možemo očekivati kako će se veliki broj kompanija odlučiti na drugačiji način implementacije senzora – na sličan način kako je to već napravio Vivo u modelu X20 Plus UD te Huawei u svom Porsche Design Mate RS-u. Senzor za otiske prstiju u ovim je telefonima implementiran ispod ekrana pa je za otključavanje telefona dovoljno samo postaviti prst na donji dio ekrana.

Prema predviđanjima IHS Markita sljedeće godine na tržištu bi se trebalo isporučiti čak oko 100 milijuna pametnih telefona koji će imati implementiran ovaj senzor ispod ekrana. Ove godine, očekuju u IHS-u, broj isporuka telefona s ovom tehnologijom trebao bi iznositi oko 9 milijuna.

Calvin Hsieh iz ove kompanije rekao je kako će navedena tehnologija ubrzo postati trend na tržištu pametnih telefona, a moguće je kako će je u budućim modelima koristiti i vodeće kompanije na tržištu, Samsung i Apple.

Novinari koji su testirali ovu tehnologiju iznimno su zadovoljni načinom na koji radi, a odlična je i mogućnost što senzor neće biti ograničen samo na jedno konkretno mjesto na koje će se trebati postaviti prst, već na veliku površinu ekrana – npr. cijelu donju polovicu. Tako korisnici neće morati precizno dotaknuti određenu točku, već će moći postaviti prst na bilo koji dio donjeg dijela ekrana i tako otključati telefon.

Nove modele s ovom tehnologijom očekujemo već u drugoj polovici godine, dok će 2018. sve veći broj smartphonea imati ovakve senzore.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti