Apple je na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavio brojne nove proizvode - od novih iMacova, tableta, nove verzije Apple TV-a do dugo očekivanog lokatora AirTag, a pored svih tih noviteta jedna je važna vijest prošla ispod radara. Naime, u službenoj objavi o predstavljanju AirTaga naglašeno je kako će uređaj raditi samo na telefonima s nadolazećom verzijom operativnog sustava iOS 14.5, a tu novu verziju možemo očekivati tijekom sljedećeg tjedna.

Slika nije dostupna Iz Facebooka tvrde da će Apple promijeniti internet: Hoćemo li uskoro plaćati dio sadržaja koji je sada besplatan?

Povremene nadogradnje operativnih sustava obično donose nekakve sigurnosne zakrpe i manja poboljšanja ili podršku za nove proizvode, kao u ovom slučaju podršku za AirTag, no nova verzija Appleova iOS-a mogla bi se pokazati jednom od najvažnijih u posljednje vrijeme. Verzija iOS 14.5 dolazi s jednim novitetom koji bi, kako su ranije komentirali iz Facebooka, mogao u potpunosti promijeniti internet - i to na lošije, te zbog kojeg bi se mogao početi plaćati dio sadržaja koji je sada besplatan.

Apple je još prošle godine najavio kako će korisnici za sve aplikacije na svojim uređajima morati dati pristanak za praćenje njihovih aktivnosti na internetu, a s novom verzijom iOS-a ta će promjena stupiti na snagu. Konkretno, to znači da će se, kada se pokrene Facebook (ali i sve druge aplikacije koje prikupljaju vaše podatke), na glavnom ekranu iPhonea pojaviti obavijest u kojoj se od korisnika traži da daju odobrenje da te aplikacije mogu prikupljati njihove podatke i pratiti ih na internetu.

Naravno, nije teško zaključiti da većina korisnika neće dopustiti Facebooku i drugim aplikacijama da ih prate, što znači da im te aplikacije više neće moći prikazivati ciljane oglase temeljene na njihovim interesima. U Facebooku tvrde da će ta promjena utjecati na brojne manje i srednje kompanije i oglašivače, ali i velike kompanije poput Facebooka. Trenutačno se brojne kompanije financiraju reklamama, a ako takvi oglasi više neće biti ciljani, odnosno neće biti namijenjeni korisnicima koje takav sadržaj zanima, kompanijama, portalima, blogovima, aplikacijama itd., neće preostati ništa drugo, već će početi s naplaćivanjem sadržaja, smatraju u Facebooku.

Slika nije dostupna Kako izbjeći optužbu za monopol? Zuckerberg i ekipa imali su vrlo zanimljivu ideju

Kakve će zaista biti posljedice te velike promjene, teško je reći, no više bismo trebali saznati tijekom sljedećeg tjedna, kada će korisnici iPhonea dobiti mogućnost pokazati palac dolje praćenju i prikupljanju podataka, a većina njih tu će mogućnost i iskoristiti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju