Izraelci su bili tako blizu, ali nisu uspjeli: Beresheet se pokvario i srušio na Mjesec

Beresheetovo slijetanje bilo bi prvi korak ka povratku astronauta na Mjesec.

Martina Čizmić | 11.04.2019. / 20:13

Prva i posljednja fotografija Beresheeta s Mjesecom (Foto: Screenshot/YouTube)

Gotovo dva mjeseca nakon lansiranja, izraelska robotska letjelica Beresheet trebala je sletjeti na Mjesec. Iako je sve izgledalo kao da će misija biti uspješna.

Beresheet je bio na dobrom položaju, uhvatio je pravilnu putanju, čak je i poslao fotografiju s 20-ak metara od Mjesečeve površine. No, onda su počeli problemi. Prvo su izgubili komunikaciju pa su se pojavili problemi s glavnim motorom i nakon toga se letjelica više nije "oporavila". Slijetanje je proglašeno neuspješnim.

Nismo uspjeli, ali smo se potrudili. I ovo što smo napravili do sad je zaista nešto čime se možemo ponositi, istaknuli su iz SpaceIL-a.

Cijeli je događaj uživo iz sjedišta SpaceIL-a pratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je nakon propalog slijetanja ipak ponudio riječi utjehe.

Ako od prve ne uspiješ, probaj ponovno. Ponosan sam na sve što ste postigli i vjerujem da ćemo uspjeti u budućnosti, rekao je okupljenima Netanjahu.

Iz SpaceIL-a su istaknuli i kako imaju na što biti ponosni. Izrael je tek 7. zemlja čija je letjelica uspjela doći do Mjeseca i tek 4. čija je letjelica dotaknula površinu Mjeseca.

Podsjetimo, Beresheet je trebao sjetjeti u Mare Serenitatis, područje na Mjesecu na koje su sletjeli NASA-ini astronauti 1972. godine, što bi bilo prvo slijetanje jedne privatne robotske letjelice na Mjesec. 

Partnerstvo s NASA-om

Naime, iza Beresheeta stoje Izraelska svemirska agencija ISA i tvrtka SpaceIL, dok je NASA partner u projektu.

Slijetanje Beresheeta posebno je važno za Amerikance, jer NASA želi provesti cijeli niz znanstvenih i tehnoloških testova na površini Mjeseca.

Beresheet je se sobom ponijeo mali NASA-in instrument, veličine običnog računalnog miša, koji se sastoji od osam ogledala u aluminijskom okviru. Taj uređaj omogućuje reflektiranje svjetla natrag prema izvoru, bez obzira iz kojeg smjera dolazi.

NASA-in lunarni orbiter LRO će pokušati preuzeti znanstvena mjerenja sa SpaceIL-ove letjelice nakon što ona sleti na Mjesec. LRO će pri tome koristiti laserski altimetar kako bi izmjerio koliko svjetlu treba da dođe do Beresheeta i vrati se natrag. To će znanstvenicima poslužiti za preciznije lociranje Beresheetove lokacije.

Zanimljivo, NASA je istaknula kako će Izraelci s njima podijeliti i podatke s jednog drugog instrumenta koji se nalazi na Beresheetu, ali nisu otkrili o kakvim je podacima odnosno instrumentu riječ.

Slijetanje možete pratiti i uživo na:

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti