Slovenija u svemiru: S dva mala satelita planiraju snimati Zemlju

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica Europske svemirske agencije, a natječe se i za stalno članstvo.

Martina Čizmić | 14.11.2018. / 11:45

Satelit, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Slovenska vlada objavila je u utorak da je odobrila početna sredstva za lansiranje prvih dvaju satelita projektiranih u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovici iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD, koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala EU, a 15 posto državni proračun. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je europskog sustava Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekt njegova financiranja i lansiranje osigurala 830 tisuća eura, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 milijuna eura, u okviru programa Europske svemirske agencije (ESA).

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a natječe se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD, Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti