Oglasila se nadležna tijela Hrvatske i Slovenije, poručuju da prate situaciju u Černobilu: "Dosad nije bilo naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš"

Slovenci ističu da eventualna nesreća u bazenu s korištenim gorivom u Černobilu ne bi imala dalekosežnog utjecaja, a posebno ne bi bilo opasnosti za Sloveniju. O svemu se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Martina Čizmić | 09.03.2022. / 17:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su javnost da na području Ukrajine nije zabilježeno povećanje radioaktivnosti, ali je sve veći broj mjernih postaja isključen.

Mjerna mreža u okolnim zemljama ne pokazuje povećanje razine zračenja. Prema informacijama ukrajinskog regulatornog tijela, prenesenih od strane IAEA, danas oko 11:20 objekti i postrojenja na lokaciji Nuklearne elektrane Černobil, zbog oštećenja prijenosnog sustava, ostali su bez napajanja električnom energijom iz mreže.

Na lokaciji se nalaze 4 nuklearna reaktora u različitim fazama razgradnje, kao i objekti i postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva. Lokacija je od 24. veljače pod kontrolom ruskih snaga.

U svrhu napajanja kritične opreme pokrenuti su diesel generatori, za koje je na lokaciji osigurano gorivo za 48 sati rada.

Do sada nije bilo naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš, a sigurnosni parametri su bili unutar dopuštanih raspona.

Prema izvještaju Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, ostale nuklearne elektrane rade u okviru svojih operativnih granica i definiranih uvjeta za siguran rad.

Nisu zabilježena ispuštanja radioaktivnog materijala i nije direktno ugrožena nuklearna sigurnost objekata.

U protekla 24 sata nije zabilježeno povećanje doze gama zračenja na teritoriju naše zemlje. Sve do sada izmjerene vrijednosti u skladu su s varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mjernog mjesta i očekivanim sezonskim fluktuacijama
, navode.

Slovenija umiruje građane

Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost također se oglasila vezano uz gubitak električnog napajanja za nuklearne objekte u Černobilu.

Kako su objavili u priopćenju, preko sustava hitnog obavještavanja o izvanrednim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju dobili su informaciju o ispadu 750 kV dalekovoda Kijev-Černobil koji je jedini vanjski izvor električnog napajanja za nuklearne objekte u Černobilu.

Slika nije dostupna Zabrinjavajuća situacija u Černobilu: ''Duboko sam zabrinut zbog potencijalnih rizika za nuklearnu sigurnost''

Ponovili su ono što je već ranije istaknuo ukrajinski Energonet, a to je da trenutno električnu energiju za napajanje tih objekata osiguravaju dizelski generatori koji imaju goriva za 48 sati rada.

Trenutno nema podataka zašto je dalekovod ispao ni kad bi ponovno počeo raditi. Osim toga, nema ni podataka je li moguće nabaviti dodatno dizelsko gorivo za pogon generatora, ističu.

S obzirom na trenutno dostupne podatke ocjenjujemo kako bi da čak i uz dugotrajniji gubitak električnog napajanja ne bi došlo do zantnog ispuštanja (radijacije) u okoliš. Kao članovi Udruženja zapadno-europskih nuklearnih regulatora (WENRA) sudjelujemo u pripremi preciznije stručne ocjene mogućih posljedica koje bi uslijedile zbog potpunog gubitka električnog napajanja, navode u priopćenju.

Slika nije dostupna Kako se prati razina radijacije u Europi?

Eventualna nesreća u bazenu s korištenim gorivom u Černobilu, naglašavaju, ne bi imala dalekosežnog utjecaja, a posebno ne bi bilo opasnosti za Sloveniju.

Na kraju dodaju kako cijelu situaciju prati stručna skupina Uprave za nuklearnu sigurnost koja će o daljnjim događanjima obavještavati javnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti