Slučajno i revolucionarno otkriće: Baterije bi mogle trajati do 400 godina!

Znanstvenici iz SAD-a slučajno su pronašli način s kojim bi baterija mogla izdržati 200 tisuća punjenja, odnosno oko 400 godina bez gubitka snage i kvalitete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2016. / 06:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za većinu korisnika gadgeta od pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala do digitalnih fotoaparata, pametnih satova i drugih uređaja jedan od najvećih problema jest trajanje baterije. Ovi uređaji često ne mogu izdržati niti jedan radni dan, zbog čega korisnici moraju biti pažljivi s trošenjem baterije i uvijek sa sobom imati mobilne punjače s kojima mogu nadopuniti baterije. Ne treba niti napominjati koliko bi danas značila tehnologija koja bi omogućila višestruko duže trajanje baterije i punjenje telefona i laptopa svakih desetak dana – iako je s vremenom postignut napredak na ovom području te današnji prijenosnici mogu izdržati više od deset sati rada, čini se kako smo i dalje daleko od razvoja baterije koja bi mogla bez problema izdržati više dana. No, prije nekoliko mjeseci znanstvenici sa sveučilišta UC Irvine došli su do revolucionarnog otkrića koje, iako neće omogućiti duže trajanje baterije između punjenja, ono bi moglo omogućiti ukupan duži vijek baterije i 'neograničen broj punjenja', odnosno baterije bi mogle trajati 400 godina bez gubitka snage. 

'Možete to nazvati predosjećajem ili srećom… ali kad dobijete priliku istraživati i slijediti svoja uvjerenja i kad se spoje posvećenost poslu i inspiracija, događaju se nevjerojatne stvari', objavljeno je na YouTube kanalu UC Irvina povodom ovog otkrića. Ono što je posebno zanimljivo jest da je do njega došlo potpuno slučajno kada je znanstvenica Mya Le Thai zlatne nanožice koje se koriste u baterijama premazala slojem gela od elektrolita – takva baterija tijekom tri mjeseca testiranja i čak 200 tisuća punjenja nije izgubila na kvaliteti i snazi. Znanstvenici još nisu sigurni zašto se kombinacija zlatnih nanožica i gela pokazala tako superiornom, a zbog visoke cijene zlata, istraživat će alternativne materijale koji bi omogućili razvoj 'vječnih' baterija po puno nižoj cijeni tako da ćemo s komercijalnom primjenom ove tehnologije morati pričekati još koju godinu, ako ne i duže.  

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti