Službeno predstavljen OnePlus 5: Kineska prijetnja vodećim mobilnim kompanijama

Najjači model ovog mobilnog uređaja pokreće Snapdragon 835, ima čak 8GB RAM-a i 128GB memorije, a baterija može izdržati cijeli dan

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2017. / 10:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom na veliki broj glasina i teasera koji su se na internetu pojavili tijekom proteklih nekoliko mjeseci, OnePlus 5 vjerojatno je jedan od najiščekivanijih pametnih telefona u posljednje vrijeme koji nemaju logo Samsunga ili Applea. Hardverski, petica je zvijer koja može stati uz bok najjačim mobilnim uređajima na tržištu, a prve recenzije koje su jučer objavljene (novinari odabranih portala imali su prilike testirati ovaj uređaj malo ranije) pokazuju da je OnePlus napravio odličan posao te bi OnePlus 5 mogao biti jedan od popularnijih modela na tržištu.

U odnosu na razvikanu konkurenciju, dijelu korisnika nedostatak ovog uređaja mogla bi biti rezolucija ekrana (Full HD, dok većina top modela ima višu rezoluciju) – dijagonala samog ekrana iznosi 5,5 inča, telefon pokreće Qualcommov Snapdragon 835 procesor, ima čak do 8GB RAM-a i do 128GB RAM-a, a treba napomenuti kako ovaj uređaj nema utor za microSD memorijske kartice. Kako se i može očekivati od uređaja s ovakvim hardverom, njegove performanse odlične su i u teoriji i u praksi te, prema Davidu Pierceu s Wireda, model ovog telefona s 8GB memorije korisnicima nudi čak i više snage nego što im je potrebno.


Operativni sustav koji pokreće ovaj uređaj jest, naravno, Android i to posljednja verzija 7.1.1 Nougat (s OnePlusovim Oxygen OS-om), a baterija kapaciteta 3300 mAh trebala bi izdržati cijeli dan korištenja te ima podršku za brzo punjenje. Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere – 16MP kamera i 20MP telefoto kamera s kojima se mogu snimati objekti sa zamućenom pozadinom, dok se s prednje strane nalazi 16MP kamera za selfija koja omogućava snimanje "nevjerojatno oštrih" fotografija.

Što se dizajna tiče, neki koji su ga isprobali kažu kako je ovo manji iPhone 7 Plus koji radi na Androidu jer je očito da je dizajnerima iz ove kompanije najveća inspiracija bio upravo Appleov pametni telefon. Selfie kamera nalazi se na istoj poziciji kao i na iPhoneu, rubovi su gotovo identični, a Home tipka sadrži senzor za otiske prstiju te bi, zaključili su u recenziji na ovoj stranici, OnePlus 5 bio gotovo identičan iPhoneu da su se odlučili na izbacivanje priključka za slušalice što, srećom, nisu napravili.

Početna cijena ovog telefona iznosi 480 dolara za model sa 6GB RAM-a i 64GB memorije, dok će oni koji žele najjači model s 8GB RAM-a i 128GB memorije trebati platiti 540 dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti