Kako je povećana proizvodnja iPhonea u nekim kineskim gradovima uzrokovala - zagađenje zraka

Dva iPhonea već su u prodaji, a uskoro će početi prodaja još dva modela zbog čega tvornice rade punom parom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2020. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovaj tjedan analitičke kompanije objavile su podatke za globalno tržište pametnih telefona koji su pokazali da je Apple pao na četvrto mjesto, iza Samsunga, Huaweija i Xiaomija. No Tim Cook i ekipa nisu baš zabrinuti jer su svjesni da je prodaja pala zbog činjenice da se nova generacija iPhonea nije, kao što je to uobičajeno, pojavila u prodaji u rujnu, već u listopadu, što bi se trebalo prikazati u brojkama za posljednji kvartal.

Slika nije dostupna S podrškom za 5G, Apple je sada spreman za zauzimanje većeg udjela na kineskom tržištu

U posljednja dva mjeseca ove godine Apple očekuje veliku potražnju za svojim telefonima, a u skladu s tim ubrzana je proizvodnja novih modela iPhonea u kineskim tvornicama. To se ubrzanje proizvodnje, prema analitičarima Morgan Stanleyja, može pratiti i na neke zanimljive i nekonvencionalne načine - praćenjem zagađenja zraka. Naime, u kineskim gradovima uz koje se nalaze tvornice u kojima se proizvode Appleovi telefoni u posljednje je vrijeme povećano zagađenje zraka. Ti se parametri povezuju s povećanom industrijskom aktivnosti, a u ovom slučaju radi se o aktivnostima vezanim uz iPhone 12.

Iz Morgan Stanleya kažu kako su do podataka o kvaliteti zraka došli putem neprofitnih platformi koje prikupljaju i objavljuju te podatke u Kini te koje prate količinu dušikova dioksida koji je, prema Europskoj svemirskoj agenciji, prvi indikator povećane industrijske aktivnosti. To je posebno vidljivo u Zhengzhou, tzv. “gradu iPhonea” u kojem je zagađenje skočilo mjesec dana kasnije u odnosu na uobičajeno razdoblje - što se također poklapa s jednim mjesecom zakašnjenja u predstavljanju i početku prodaje iPhonea 12. Slično je i u Chengdu i Chongqingu u kojima je proizvodnja u porastu u posljednje vrijeme, dok je u Shenzhenu najveći porast zabilježen prošlog mjeseca.

Slika nije dostupna Korisnici ljuti, Samsung ih trola: Najjači novi iPhone stoji 1399 dolara, no s njim nećete dobiti punjač ni slušalice

S obzirom na to da su u prodaji samo dva od četiri uređaja koja je Apple predstavio, za očekivati je kako će se to zagađenje, odnosno povećanje industrijske aktivnosti nastaviti i dalje kako bi se zadovoljili veliki apetiti ljubitelja iPhonea koji bi tijekom studenog i prosinca mogli navaliti na nove modele.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti