Smjer u kojem se kreće tržište: Intel odustaje od nosivih uređaja

Umjesto u nosive uređaje i fitness-narukvice, Intelov odjel New Technology Group fokusirat će se na razvoj proširene stvarnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.07.2017. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina činilo se kako je nosiva tehnologija odnosno uređaji poput pametnih satova i fitness-narukvica sljedeća velika stvar na tehnološkom tržištu na kojem će se okretati milijarde dolara. Brojne kompanije, uključujući i najveće poput Samsunga, Microsofta i Applea predstavile su svoje uređaje iz ove kategorije, a milijune dolara uložio je, među inima, i Intel.

Ova kompanija prije više od tri godine kupila je Basis Science za sto milijuna dolara – tako velik novac uložili su na temelju samo jednog predstavljenog uređaja (Basis fitness-sata) i velike perspektive cijelog tržišta. No, ekipa iz Intela, ali i brojnih drugih kompanija, brzo je naučila kako korisnici (barem trenutno) nisu toliko zainteresirani za takve uređaje jer im manje-više omogućuju iste opcije kao i pametni telefoni. Pokazalo se da su pametni satovi i fitness-narukvice ponajviše zanimljivi ljubiteljima sporta kojima su važne informacije o broju otkucaja srca, potrošenih kalorija, pretrčanih kilometara i slično, dok ostali korisnici "mogu preživjeti" i bez sata čija cijena iznosi nekoliko stotina dolara.

Intel je još krajem prošle godine otpustio odnosno premjestio u druge odjele kompanije oko 80 posto ljudi koji su radili u Basis odjelu zaduženom za razvoj nosive tehnologije – tada su iz kompanije demantirali informacije kako odustaju od daljnjeg razvoja nosivih uređaja, no prema novim informacijama objavljenim na CNBC-u, prije dva tjedna u potpunosti su ukinuli taj odjel.

Umjesto razvoja nosivih uređaja, odnosno pametnih satova i fitness-narukvica, Intelov odjel New Technology Group fokusirat će se na razvoj proširene stvarnosti. Kao što je poznato, proširena i virtualna stvarnost već su neko vrijeme u fokusu velikih tehnoloških kompanija te će, nakon Applea, Facebooka, Googlea, Microsofta i drugih, i Intel velike resurse uložiti u ovu tehnologiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti