Smrtonosni cyber napadi: Strah od nove prijetnje IS-a

Cilj hakera povezanih s IS-om jest napad na kritičnu infrastrukturu poput elektrana, bolnica, javnog prijevoza i slično, a takvi bi napadi mogli rezultirati i velikim brojem ljudskih žrtava

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2015. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon posljednjih terorističkih napada na Pariz, Francuska je proglasila rat IS-u, a cyber rat proglasili su i Anonymousi koji su krenuli u rušenje internetskih stranica povezanih s teroristima, kao i objavu imena korisnika koji na društvenim mrežama podržavaju IS. Nakon početka napada Anonymousa, iz IS-a su ih prozvali 'idiotima' te su objavili upute kako se zaštititi od ovih napada, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju i na potencijalne velike opasnosti od hakera koji podržavaju teroriste čiji bi cyber napadi mogli biti puno opasniji od običnog rušenja stranica.

Britanski ministar financija George Osborne tako je upozorio kako bi u budućnosti hakeri mogli napasti kritičnu infrastrukturu poput elektrana, sustava komunikacije i javnog prijevoza, a takvi bi cyber napadi mogli imati i smrtonosne posljedice. Iako trenutno nemaju takvih mogućnosti, Osborne kaže kako mu je jasno da se hakeri maksimalno trude kako bi pronašli učinkovit način za takve napade koji bi mogli imati i veliki broj ljudskih žrtava – npr. u slučajevima u kojima bi hakeri uspjeli isključiti struju bolnicama ili isključiti signalne sustave na željeznicama. O mogućnostima napada na kritičnu infrastrukturu govori se već godinama (naravno, ovakve bi napade mogli poduzeti i drugi hakeri nepovezani s IS-om) te je Osborne najavio kako će Velika Britanija udvostručiti ulaganja u obranu od cyber napada tijekom sljedećih pet godina s ciljem učinkovitije zaštite računalnih sustava vlade i vojske, odnosno javnih servisa i kritične infrastrukture.

Osim povećanja budžeta za cyber obranu, nakon novih terorističkih napada želi se ubrzati i donošenje zakona koji bi britanskoj policiji i obavještajcima omogućio pristup povijesti surfanja internetom svih građana u Velikoj Britaniji, a omogućio bi i veće mogućnosti nadzora. Naravno, ovakav zakon predstavlja i potencijalno veliku opasnost za sigurnost i privatnost građana, no nakon napada u Parizu, i David Cameron rekao je kako želi da se takav zakon što prije donese. Osim obrane, Britanci će još više novca uložiti i u stručni kadar koji će im pomoći u eventualnim budućim cyber napadima jer, kako je Osborne najavio, 'na cyber napade imam pravo odgovoriti na način na koji želimo', odnosno također mogu uzvratiti cyber napadima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti