Snowden zbog tajnog špijunskog softvera odbija koristiti iPhone!

Američki tzv. zviždač i bivši zaposlenik CIA i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, Edward Snowden, ne koristi iPhone jer pametni Appleov telefon ima 'tajni špijunski softver'.

Monika Nožić Monika Nožinić | 22.01.2015. / 11:59

Snowden zbog tajnog špijunskog softvera odbija koristiti iPhone!

Američki tzv. zviždač i bivši zaposlenik CIA i Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, Edward Snowden, ne koristi iPhone jer pametni Appleov telefon ima "tajni špijunski softver".

"Edward ne koristi iPhone, već najobičniji telefon. Razlog tome je sigurnosne prirode. Taj uređaj ima poseban, skriveni softver koji se daljinski aktivira i prikuplja podatke o korisniku", rekao je Snowdenov odvjetnik, Anatolij Kučerena.

Kučerena je dodao da je to Snowdenov osobni izbor, ali da njegov klijent cijeloj stvari "pristupa i vrlo profesionalno".

Apple je u nekoliko navrata, zajedno s drugim IT velikanima, optuživan za olako prepuštanje informacija o korisnicima raznim obavještajnim službama pa je stoga kompanija Apple ovaj put u priopćenju javnosti izjavila da je u iOS-u 8 "nemoguće" doći do zaštićenih podataka.

Ipak, nedavno objavljena dokumentacija britanske agencije GCHQ otkriva da obavještajci koriste jedinstveni broj UDID kako bi pratili korisnike.

Foto: Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti