Šok za Apple: Prijeti im zabrana prodaje iPhonea

Zbog kršenja patenata, Ericsson je tužio Apple te traže financijsku odštetu, ali i zabranu prodaje Appleovih telefona i tableta u SAD-u

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2015. / 09:30

Šok za Apple: Prijeti im zabrana prodaje iPhonea

Iza Applea je najbolji kvartal u povijesti u kojem su prodali skoro 75 milijuna iPhonea i ostvarili rekordan prihod i profit, no nakon tužbe koju je protiv njih podnio Ericsson, ovoj kompaniji sada prijeti zabrana prodaje iPhonea i iPada u SAD-u te ne treba niti napominjati kako bi to utjecalo na zaradu i vrijednost Appleovih dionica. Prijašnjih godina upravo je Apple bio taj koji je tužio kompanije zbog kršenja patenata te je u više navrata tražio zabranu prodaje Samsunovih telefona i velike novčane kazne. Cookova kompanija do prošlog je mjeseca imala dogovor sa švedskim proizvođačem telekomunikacijske opreme oko korištenja njihovih patenata, no nakon što je taj ugovor istekao, oni su odbili potpisati novi ugovor pod uvjetima koji su im ponudili iz Ericssona. Zbog toga je Ericsson u SAD-u podnio tužbu protiv njih zbog kršenja čak 41 patenta koji se koriste u iPhoneu i iPadu, poput mogućnosti povezivanja na 2G, 3G i 4G mreže, obavljanja poziva, dijeljenja podataka i slično. Appleova glasnogovornica Kristin Huguet za Bloomberg je rekla kako su oni uvijek spremni platiti poštenu cijenu za patente koje koriste u svojim proizvodima, ali da su Ericssonovi zahtjevi preveliki.

Odbijanje potpisivanja ovakvih ugovora nakon njihovog isteka nije ništa neuobičajeno na telekomunikacijskom tržištu jer kompanije odbijaju takve ugovore kako bi se putem suda izborile za povoljnije uvjete, odnosno jeftinije licence, a niti sudovi nisu blagonakloni prema vlasnicima važnih patenata u telekomunikacijskom industriji jer smatraju da ne smiju iskorištavati svoju poziciju prema konkurentima, već bi trebali ponuditi 'poštenu i razumnu cijenu' za njihovo korištenje. Upravo zbog toga Apple je i odbio potpisati novi ugovor te se nadaju da će se uspjeti izboriti za povoljnije uvjete. Ipak, Ericssonovi zahtjevi su ozbiljni te, zbog kršenja njihovih patenata, od američke Međunarodne trgovinske komisije traže zabranu prodaje Appleovih mobilnih uređaja, plaćanje za korištenje tih patenata u budućnosti, ali i odštetu zbog već nanesene štete, pri čemu su napomenuli kako tek trebaju izračunati koliku im je financijsku štetu do sada nanio Apple. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti