Šok za korisnike: Špijunirali ih putem vibratora

Vibrator kompanije Standard Innovation povezuje se s posebnom aplikacijom koja je prikupljala podatke o njegovom korištenju i slala ih kompaniji bez znanja korisnika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2017. / 07:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Špijuniranje, praćenje i hakiranje nisu povezani samo s računalima i pametnim telefonima – dokumenti koje su objavili iz WikiLeaksa pokazali su nam kako CIA može korisnike špijunirati i putem pametnih televizora, a pokazalo se da se navike korisnika mogu pratiti i putem vibratora. Prošle godine dvojica hakera na Def Conu upozorila su na potencijalne opasnosti vibratora kompanije Standard Innovation koji se povezuje s aplikacijom We-Vibe i putem nje, odnosno pametnog telefona može se kontrolirati intenzitet vibratora – teoretski, hakeri su mogli preuzeti kontrolu nad njim i počiniti 'potencijalni seksualni napad'.

No, osim što se putem aplikacije može kontrolirati intenzitet uređaja, putem We-Vibea skupljani su podaci o korisnicima vibratora poput njegovog korištenja, postavki i temperature. Bez ikakvog znanja korisnika ovi su se podaci slali Standard Innovationu tako da su iz ove kompanije mogli pratiti 'intimne navike svojih korisnika'. Iz SI-a tvrde kako su podatke prikupljali samo u svrhu istraživanja tržišta, no kako je riječ o intimnim podacima, korisnici su strahovali da bi se ti podaci mogli povezati s njihovom mail adresom i da bi mogli završiti u krivim rukama (npr. u slučaju nekog hakerskog napada i krađe podataka). Kako to obična biva u SAD-u, nakon ovog otkrića uslijedila je tužba zbog kršenja privatnosti te će ova kompanija morati platiti oko četiri milijuna kanadskih dolara korisnicima u SAD-u – oni koji su koristili vibrator dobit će 10 tisuća dolara, a oni koji su ga samo kupili i nisu koristili pripadajuću aplikaciju dobit će 199 dolara. Također, prošlog rujna promijenili su postavke privatnosti tako da korisnici ovog uređaja više ne moraju strahovati kako će netko saznati detalje o njihovim intimnim navikama.

Stručnjakinja za cyber sigurnost Jessica Barker za BBC rekla je kako je ovo još samo jedan dokaz kako se problemi vezani za cyber sigurnost puno veći u odnosu na prije kada su hakeri napadali samo računala i telefone. Ovaj problem u budućnosti bit će još veći jer će sve više uređaja biti povezano s internetom – od mikrovalnih pećnica, frižidera, mašina za suđe itd., a s obzirom na veliki napredak u tehnologiji gotovo je sigurno kako će u budućnosti računala povezana s internetom upravljati automobilima, što također donosi velike potencijalne probleme i ne treba niti zamišljati što bi se dogodilo ako hakeri preuzmu kontrolu nad takvim vozilima.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti