Sonyjev mališan najmanji je i najlakši fotoaparat na svijetu

Model RX0 II ima samo 59 mm x 40,5 mm x 35 mm, stane u džep i spreman je za sve.

Martina Čizmić | 23.04.2019. / 16:52

Sony RX0 II (Foto: Sony)

Sony je predstavio novi dodatak svoje popularne serije kompaktnih fotoaparata, najmanji i najlakši kompaktni fotoaparat na svijetu, RX0 II (model DSC-RX0M2).

Nadogradnjom ultrakompaktnog modela RX0, koji je vodootporan, otporan na prašinu, na udarce i na lomljenje, novi model nudi unutrašnje 4K snimanje, od 180 do 90 stupnjeva nagibnog LCD ekrana koji radi čak i pod vodom, kao i nova rješenja za stabilizaciju tijekom snimanja videozapisa.

U središtu modela RX0 II nalazi se Exmor R CMOS senzor tipa 1.0 od 15,3 megapiksela i napredni mehanizam za obradu fotografije BIONZ X koji nudi poboljšanu reprodukciju boja. Ova kombinacija je optimizirana da pruži munjevite performanse i izuzetnu kvalitetu snimanja fotografija u pokretu. Širokokutni fiksni objektiv ZEISS Tessar T 24mm s otvorom blende F4.0 ima skraćenu minimalnu distancu fokusiranja od 20 cm, što ga čini savršenim za selfije ili tabletop fotografije.

Model RX0 II ima samo 59mm x 40,5mm x 35mm, stane u džep i spreman je za sve. Vodootporan je do dubine od 10 metara, otporan je na prašinu i na udarce kada se ispusti s visine do 2 metra i otporan je na lomljenje pod težinom do 200 kg.

Cilj razvoja originalnog modela RX0 bio je da se napravi fotoaparat koji bi omogućio nove oblike kreativnog izražavanja kroz svoj faktor forme i tehničke mogućnosti, rekao je Iann Salmon Legagneur, direktor Odjela za marketing proizvoda i digitalno snimanje tvrtke Sony Europe. Nadogradili smo novi RX0 II i dodali mu karakteristike i funkcionalnosti za koje smatramo da čine idealni fotoaparat za bilo koju vrstu putovanja, a jednako će dobro funkcionirati i kao video kamera u velikom rasponu scenarija snimanja i vloganja.

Sony RX0 II (Foto: Sony)

Model RX0 II nudi 4K 30p interni video zapis s potpunim očitavanjem piksela i bez rezanja piksela kako bi prikupio približno 1,7 puta veću količinu podataka potrebnih za 4K video što pruža glatke, visokokvalitetne 4K snimke s izuzetnim detaljima i dubinom. Koristeći nedavno predstavljene mobilne aplikacije tvrtke Sony „Imaging Edge“, ova snimka se može prenijeti na pametni telefon, urediti i lako dijeliti preko društvenih mreža.

Model RX0 II uvodi elektronsku stabilizaciju zbog stabilnog snimanja, čak i kada se snima ručno. Ovo se može još više poboljšati kada se snimka prebaci na pametni telefon ili tablet koji pokreće aplikaciju „Movie Edit add-on“. Dodatna nova karakteristika kojoj se može pristupiti putem aplikacije „Movie Edit add-on“ je „Inteligentno kadriranje“, gdje se odabrani subjekt čuva u središtu kadra, а izobličenje slike se ispravlja u konačnom uređivanju. Ovisno o tome gdje će se video dijeliti, potrebno je izabrati željeni odnos širine i visine.

Nadogradnjom originalnog modela RX0, unaprijeđena je reprodukcija boja kako bi se prikazale prirodne i žive boje ljudske kože, a opcijski „Soft Skin“ efekt može se koristiti za pokrivanje manjih mrlja i bora. Mogu se primijeniti funkcije ocjenjivanja i zaštite koje ovaj fotoaparat posjeduje, a može se vidjeti i grupni prikaz kontinuirano snimljenih fotografija.

Brzina, preciznost i rad funkcije Eye AF poboljšani su kako bi se još lakše snimali zadivljujući portreti; jednostavnim polu pritiskanjem gumba zatvarača fokus će se fiksirati na oko subjekta. Fokusirano oko može biti izabrano (lijevo/desno/auto) u meniju ili dodijeljeno prilagođenom gumbu, omogućavajući korisniku da se koncentrira na kompoziciju.

Sony RX0 II (Foto: Sony)

Fotoaparat se može podesiti za kontinuirano snimanje, čiji se rezultati mogu urediti u zapanjujuće time-lapse snimke uz pomoć aplikacije za desktop računala kompanije Sony „Imaging Edge“.

Do pet RX0 II fotoaparata može se kontrolirati bežično, uz pomoć Sony aplikacije „Imaging Edge Mobile“, a od 6 do 50 fotoaparata će se uskoro moći kontrolirati preko pristupne točke (očekuje se na ljeto 2019. godine). Model RX0 II je također kompatibilan s opcijom Camera Control Box CCB-WD1 koja omogućuje da se do 100 fotoaparata poveže i kontrolira u žičanom podešavanju. Ova rješenja otvaraju novi svijet mogućnosti snimanja i slobodnog video izraza iz bilo kojeg kuta koji korisnik želi predstaviti.

Komplet RX0 II s VCT-SGR1 snimanjem i nosačem bit će dostupan u Europi u svibnju 2019. godine, po cijeni od oko 800 eura (oko 6000 kuna).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti