Dvojica astronauta NASA-e pripremaju se svemirskom letjelicom SpaceX-a poletjeti do Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi tamošnjoj malobrojnoj posadi pomogli u zamjeni baterija, zadaći koja zahtjeva izlazak u svemir, javlja u subotu američka svemirska agencija.

Lansiranje letjelice Crew Dragon zakazano je za 27. svibnja iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a astronauti će na ISS pristati dan kasnije.

Umjesto jednog tjedna, misija bi mogla potrajati više od mjesec dana, a iskusni astronauti Bob Behnken i Doug Hurley bi trebali biti prvi astronauti koji će poletjeti s američkog tla nakon zatvaranja programa shuttle 2011.

Također, to će biti prva misija SpaceX-a s ljudskom posadom, nakon čega će NASA odlučiti da li će dati zeleno svjetlo kapsuli Crew Dragon za regularne operacijske letove.

SpaceX i Boeing su zajedno dobili sedam milijardi dolara za razvoj zasebnog transportnog sustava za posadu, unutar Komercijalnog programa s posadom, prepoznatljive NASA-ine kampanje za korištenje privatnog sektora za misije na ISS kako bi se smanjila ovisnost o ruskim raketama Sojuz.

Trenutačno održavamo ISS na samom minimumu. Bez Behnkena i Hurleya bi takvu operaciju morali odgoditi sve dok nam na raspolaganju ne bude bila nova posada NASA-e, kazao je direktor svemirske agencije Jim Bridenstine.

Duljina misije dvojice astronauta zavisit će o tome koliko brzo SpaceX može završiti pripreme na svojoj sljedećoj kapsuli. Misija bi mogla potrajati i do četiri mjeseca.

(Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju