SpaceX je spreman za nove rekorde: Crew Dragon proveo rekordan period u svemiru, a misije su tek započele

Kapsula Crew Dragon u orbiti je bila 168 dana, dok je prethodni rekord bio 84 dana, postavljen 1974. godine.

Hina | 04.05.2021. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tvrtka SpaceX je svojom Crew-1 misijom postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misije jedne američke svemirske letjelice.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija Crew-1, čija se posada tijekom vikenda vratila s Međunarodne svemirske postaje, postavila novi rekord kada je posrijedi duljina misije jedne američke letjelice, piše engadget.com, višejezična tehnološka blog mreža.

Misija Crew Dragon kapsule Resilience u orbiti trajala je 168 dana, a na Zemlju se vratila tijekom vikenda sletjevši u more blizu obala Floride.

Slika nije dostupna Povratak astronauta: Prvi put se redovna misija s ISS-a vratila SpaceX-ovom kapsulom Crew Dragon

Prethodni je rekord je u veljači 1974. godine postavila posada Skylaba, čija je misija trajala 84 dana.

Iz NASA-e ističu da je istodobno riječ o prvome noćnom slijetanju američke svemirske letjelice od slijetanja Apolla 8 u ocean u prosincu 1968. godine.

Postignuće nije u potpunosti neočekivano s obzirom na to da je posada Crew-1 na ISS-u trebala provesti oko šest mjeseci, provodeći razne eksperimente, svemirske šetnje i ostale aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Misija posade Crew-2, koja je nedavno započela, trebala bi trajati otprilike jednako dugo.

Treba istaknuti da upravo dovršena misija predstavlja značajnu prekretnicu. Pokazuje u kojoj su mjeri svemirski letovi evoluirali u pola stoljeća i dokazuje da su privatne svemirske letjelice dorasle nekim zahtjevnijim zadaćama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti