SpaceX uspješno proveo ključno testiranje Crew Dragon kapsule za astronaute

Tvrtka SpaceX Elona Muska uspješno je obavila simulaciju hitnog katapultiranja astronauta iz putničke svemirske kapsule Crew Dragon, čime je postavljen temelj da tom kapsulom lete astronauti NASA-e.

Branimir Vorša | 19.01.2020. / 20:07

Kapsula za astronaute Crew Dragon lansirana je u 10:30h, nakon čega se srušila u Atlantski ocean, oko 32 kilometra od obale Cape Canaverala na Floridi oko osam minuta poslije polijetanja.

Crew Dragon kapsula odvojila se od rakete oko 19 kilometara iznad oceana, čime je simulirano neuspješno lansiranje.

Prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine rekao je kako je misija bila uspješna.

Ovim presudnim testom blizu smo ponovnom lansiranju američkih astronauta američkom raketom s američkog tla, napisao je Bridenstine na Twitteru.

U tijeku su operacija popravka svemirske letjelice, dodao je.

SpaceX je također testirao odgovor svojih timova za spašavanje nakon slijetanja.

Timovi SpaceX-a su zajedno s timovima za spašavanje krenuli prema Crew Dragonu, što je ključan dio testa kojim se timovi vježbaju da izvuku astronaute iz kapsule.

Prilikom pada otvorila su se četiri velika padobrana kako bi se usporilo spuštanje Crew Dragona, dok su unutar kapsule bile dvije lutke ljudskog oblika sa senzorima kretanja koji su prikupljali podatke o g-sili.

Revolucionarna misija za Muska

Prije lansiranja Musk je napisao na Twitteru kako je riječ o rizičnoj misiji koja je "revolucionarna na tako puno načina".

Kapsula Crew Dragon može primiti sedam astronauta, a spojena je na raketu Falcon 9,

Ovo je zadnji veliki test SpaceX-a dva mjeseca prije planiranog lansiranja kapsule s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Uspjeh ovog testiranja nužan je za SpaceX i za NASA-u kojoj hitno treba certificirano vozilo za prijevoz astronauta do ISS-a ove godine.

Od 2011. Sjedinjene Države prinuđene su slati astronaute ruskim raketama Sojuz, a one jedine imaju kapacitet za tu zadaću otkako su Amerikanci povukli svoje letjelice za put u svemir.

A gdje je Boeing?

Osim s Muskom, NASA je sličan ugovor sklopila s Boeingom, tvrtkom koja je razvila kapsulu Starliner.

NASA je subvencionirala Boeing s 4,2 milijarde dolara, a Space X s 2,5 milijardi dolara 2014.

U ožujku 2019., SpaceX je uspješno svojim Crew Dragonom bez posade obavio odlazak na ISS i povratak.

U travnju je testiranje motora SuperDraco izazvalo eksploziju, no SpaceX i NASA tvrde da su nakon istrage uklonili problem.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti