SpaceX već u siječnju šalje ljude u svemir?

SpaceX planira lansiranje početkom siječnja, no glasnogovornica NASA-e Marie Lewis kaže da ono može biti odgođeno jer je "sigurni let uvijek važniji od rokova".

Martina Čizmić | 23.11.2018. / 09:29

Astronauti ispred kapsula Boeinga i SpaceX-a (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Svemirska tvrtka SpaceX za 7. siječnja sljedeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebala prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS iz svemirskog centra Kennedy, objavila je NASA.

Lansiranje je prijelomnica u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi uspostaviti lansiranja raketa s ljudima s američkog teritorija prvi put u gotovo deset godina.

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebala bi prevesti tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apollo 11 s tročalnom posadom poletio prema mjesecu 1969. – i prenijet će ju raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje, no navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sustava kao i operacija u orbiti, pristajanja uz ISS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boeing koristeći njihovu kapsulu i letjelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog shuttle programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratorij koji leti u orbiti oko 402 kilometra iznad Zemlje.

Siječanjsko Demo-1 lansiranje posljednje je u nizu strogih kriterija koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir. SpaceX planira lansiranje početkom siječnja, no glasnogovornica NASA-e Marie Lewis kaže da ono može biti odgođeno jer je "sigurni let uvijek važniji od rokova".

SpaceX, koji je utemeljio osnivač tvrtke Tesla Inc Elon Musk, kaže da planira, ako lansiranje 7. siječnja bude uspješno, lansirati svoju probnu misiju s posadom u lipnju 2019.

Boeing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera, koji će u Svemir ''otegliti'' raketa Atlas 5 u ožujku, a posada bi bila poslana u kolovozu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti