Spas za gradove: Pročistač zraka koji "jede" smog i izbacuje "dragulje"

Pročistač zraka koji je moguće seliti po gradovima i tako barem malo olakšati disanje stanovnicima?

Martina Čizmić | 29.01.2018. / 12:07

Smog-Free Tower (Foto: Studio Roosegaarde) (Foto: Studio Roosegaarde)

Smog je jedan od najvećih problema modernih gradova. Kombinacija ispušnih plinova i lebdećih čestica stvara smjesu koja je bez boje, ali uvelike otežava disanje, pogotovo osobama koje imaju respitornih problema.

Iako mi u Hrvatskoj nemamo tako velikih problema kao neke metropole po svijetu, činjenica je da udišemo zagađeni zrak, pogotovo u gradskim središtima.

No kako riješiti taj problem i omogućiti stanovnicima velikih gradova da udišu koliko-toliko čist zrak?

Nizozemski dizajner Daan Roosegaarde još je 2015. godine osmislio i putem Kickstarter kampanje financirao veliki pročistač zraka koji se zove "Smog-Free Tower". Funkcionira kao bilo koji pročistač zraka - usisava zagađeni zrak na vrhu i izbacuje pročišćeni zrak kroz posebne otvore. U sat vremena može očistiti više od 30 tisuća kubičnih metara zraka, a za to mu treba energije kao prosječnom grijaču vode.

Smog-Free Ring (Foto: Studio Roosegaarde) (Foto: Studio Roosegaarde)

Zanimljivo je da od prikupljenih čestica može stvarati "dragulje" koji se potom mogu iskoristiti za stvaranje nakita. U svakom "dragulju" koji podsjeća na kocku s ispunom, nalazi se oko 1000 kubičnih metara zraka, odnosno čestica iz 1000 kubičnih metara zraka.

Nakon turneje po Kini, "Smog-Free Tower" biti će instaliran u Krakowu, a njegov se tvorac nada da bi potom mogao na turneju u Los Angeles i Mexico City, gradove poznate po lošoj kvaliteti zraka.

Iako "Smog-Free Tower" neće riješiti problem zagađenog zraka, mogao bi barem nakratko olakšati disanje stanovnicima tih gradova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti