Spektakularne scene na noćnom nebu: Perzeidi i ove godine oduševili, a pridružila im se i "polarna svjetlost"

Na vrhuncu je moguće vidjeti i stotinjak meteora u satu.

Martina Čizmić | 12.08.2024. / 09:35

Galerija

Zaljubljenici u noćno nebo mogli su noćas uživati u vrhuncu meteorske kiše, Perzeida, odnosno suzama sv. Lovre. Ta pojava, koju je moguće promatrati svake godine početkom kolovoza, posljedica je Zemljina prolaska kroz oblak prašine koji je iza sebe ostavio komet Swift-Tuttle. 

Kako to izgleda, možete pogledati u zanimljivoj interaktivnoj animaciji koju je napravio MeteorShower.org.

Iako su Perzeidi vidljivi već sredinom srpnja, njihova frekvencija iz noći u noć raste i kulminira oko 10. kolovoza, kad ih se može vidjeti i stotinjak u samo sat vremena. 

I ove godine u Hrvatskoj je organiziran niz edukativnih predavanja i organizirano promatranje Perzeida, zahvaljujući angažmanu lokalnih astronomskih društava, a oni koji su željeli samostalno promatrati taj nebeski spektakl samo su se trebali malo udaljiti od gradskih svjetala i biti strpljivi. 

Perzeidi će biti vidljivi još nekoliko dana, sa sve manjom frekvencijom, ali ako ih niste "uhvatili", a to želite, još će večeras biti izuzetno dobri uvjeti za promatranje. 

Kako izgleda kad profesionalni fotograf odabere spektakularnu poziciju i strpljivo snima nekoliko desetaka fotografija, koje potom spoji u jednu, pokazao je fotograf Josh Dury, koji je na svom Instagramu objavio kompozitnu fotografiju nastalu iznad Stonehengea. 

Pogledajte i ostale impresivne fotografije Perzeida nastale diljem Hrvatske i svijeta u našoj galeriji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti