Udruga Ipemed najavila je u utorak da će sa splitskim Medicinskim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) pokrenuti projekt vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna usmjeren na privlačenje mladih na studiranje u STEM područjima.

Posljednjih godina u Hrvatskoj je smanjen interes mladih srednjoškolaca za upis u područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike pa ćemo tim projektom nastojati popularizirati takve studije među mladim Splićanima, rekla je predstavnica udruge Kristina Buzuk.

U sklopu projekta sufinanciranog novcem iz fondova Europske unije bit će u više srednjih i osnovnih škola u Splitu, ali i u Supetru i Bolu na otoku Braču održane radionice na kojima će biti predstavljena suvremena tehnologija u medicini.

Učenicima će na raspolaganju biti razni uređaji, poput 3D printera, skenera, softvera koji se primjenjuju u medicinskim laboratorijima.

Profesorica Medicinskog fakulteta Danira Matijaca istaknula je da žele poticati kreativnost kod mladih.

Ne možemo biti zadovoljni školskim sustavom, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i svijetu možda zato što se od učenika previše traži činjeničnog znanja, a premalo se provode aktivnosti koje bi poticale kritičko i kreativno razmišljanje, rekla je Matijaca na predstavljanju projekta.

Tim projektom, dodala je žele potaknuti mlade ali i djelovati na školski sustav kako bi se probudio interes za kreativne aktivnosti.

Temelj razvitka u budućnosti je da učenici imaju divergentno mišljenje, što znači pronalaženje puno rješenja za neki problem, objasnila je.

Kreativnost po njezinim riječima djeluje i preventivno protiv mnogih poteškoća mladih, uključujući i anksioznost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju