Život Danijela i Helene Carić vrti se oko poljoprivrede. Godinama već na svom OPG-u uzgajaju različito voće i povrće, a kad su primijetili i da ljudi sve više pitaju za domaća brašna i proizvode od njih, odvažili su se krenuti i s uzgojem žitarica. No, nisu odabrali dobro poznatu žitaricu poput pšenice, već su odlučili uzgajati tradicionalnu žitaricu koja se sve više traži - pir.
Ne samo da su odabrali tradicionalnu žitaricu, već su donijeli svjesnu odluku i da ju tradicionalno obrađuju u proizvod koji je oduševio kupce. Počeli su skromno, s brašnom i grizom, ali veoma brzo prepoznali su potencijal ovog malenog zrna.
Poseban je izazov bio zrno pira pretvoriti tjesteninu. S obzirom na to da na tržištu već postoji mnogo različitih vrsta tjestenine od najrazličitijih vrsta brašna, zanimalo nas je zašto su odlučili izrađivati upravo - tjesteninu i to baš od pirovog brašna.
Iako na tržištu zaista postoji jako puno različitih vrsta tjestenina, osluškujući potrebe kupaca, shvatili smo da na tržištu ipak nema puno tjestenine od pira, žitarice koja je sve traženija. Proučili smo malo situaciju na tržištu i uvjerili se da je ponuda tjestenina od pira doista skromna. Posebnost naše tjestenine je i u tome što sami meljemo krupicu na kamenom mlinu, oblikujemo ju kroz brončani kalup i sporo sušimo, čime osiguravamo da se očuvaju sve dobrobiti te nutritivno visoko vrijedne žitarice, ispričali su nam Carići.
Motivaciju su pronašli u svojoj djeci (Foto: PR)
Što pir čini tako posebnim?
Pir je ustvari drevna vrsta žitarice i za razliku od ostalih hibridnih žitarica, svako zrno pira raste zaštićeno u posebnoj ljusci, koja ga štiti od nametnika i okolišnih onečišćenja. Nakon žetve, pir se ljušti i čisti na posebnom stroju i tek tada ide u preradu.
Pir je poseban po tome što ima nizak udio glutena pa je puno probavljiviji u usporedbi s proizvodima od pšenice.
Sadrži visok udio proteina, naša tjestenina sadrži 14g proteina iz pira na 100g proizvoda. Sadrži i vitamine B i E, minerale, vlakna, magnezij te antioksidante, nutrijente vrlo važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Sadrži i esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.
U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Također pomaže u reguliranju razine kolesterola i šećera u krvi.
Zbog svih dobrobiti za organizam koje pir sadrži, i zato što su naši proizvodi stvoreni bez ikakvih dodataka, ponosni su nositelji oznake Živjeti zdravo.
Kad ste odlučili izrađivati tjesteninu, što se pokazao kao najveći izazov - receptura, tehnika izrade, nešto treće?
Kada smo počeli izrađivati tjesteninu, najveći izazov bilo je neiskustvo i nedostatak informacija. Epidemija Covida nam je onemogućila planirane edukacije u Italiji, pa smo dosta dugo eksperimentirali s naštimavanjem strojeva i recepturama kako bismo došli do željenih rezultata.
Koristite li kakva tehnološka rješenja u proizvodnji?
U proizvodnji ne koristimo tehnološka rješenja. Najveće 'tehnološko' dostignuće nam je naš web shop. Mi smo vrlo mala proizvodnja, gdje se svaki dio proizvodnog procesa odrađuje ljudskom rukom, čime pomno kontroliramo kvalitetu svakog pojedinog proizvoda.
Artisana tjestenina i griz od pirovog brašna (Foto: PR)
Koliko vam je sudjelovanje u "Startaj Hrvatska" promijenilo samu proizvodnju? Jeste li uvodili kakve značajnije novosti otkako ste dio projekta?
Ulazak u Startaj Hrvatska nije značajno promijenio našu proizvodnju, nabavili smo tek nekoliko manjih sitnica koje nam olakšavaju povećanu proizvodnju. Ali nada da ćemo dugo ostati na policama Spara, daje nam vjetar u leđa da počnemo razmišljati o proširenju naših proizvodnih i skladišnih kapaciteta u skoroj budućnosti.
Kakve su povratne informacije dosadašnjih kupaca? Što ističu kako najveću prednost vaših proizvoda?
Od kupaca dobivamo puno pohvala za naše proizvode, ljudi jako cijene to što im nudimo pravi domaći proizvod koji od početka do kraja nastaje na našem OPG-u. Tjesteninu većinom hvale da je vrlo neutralna i prilagodljiva različitim umacima. A za griz smo strahovali da će ostati u sjeni, međutim osvojio je nepca kupaca, i svi se oduševe kad ga probaju.
Planirate li u budućnosti širiti ponudu i na druge proizvode?
Već smo se bacili na posao i testiramo nove proizvode, tako da u bliskoj budućnosti kupci mogu očekivati nova i zanimljiva iznenađenja iz Artisana radionice.
Što biste savjetovali nekome tko razmišlja o prijavljivanju u sljedeću sezonu "Startaj Hrvatska"?
Svakome tko razmišlja o prijavljivanju u Startaj Hrvatska, savjetovali bismo da hrabro objeručke zgrabi tu jedinstvenu priliku, koja doista mijenja poslovanje ali i život iz temelja. Osim što uz pomoć stručnjaka dobijete puno novih informacija i saznanja do kojih je inače vrlo teško doći, dobijete priliku za poslovni i osobni razvoj o kakvom možete samo sanjati. Mi smo neizmjerno zahvalni svim sudionicima ovog projekta, što smo imali priliku biti dio ove fantastične priče.