Sporazum vrijedan više od milijardu dolara: Dio zaposlenika HTC-a prelazi u Google

Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2017. / 10:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se već neko vrijeme govorilo o mogućnosti Googleove akvizicije HTC-ova odjela pametnih telefona, internetski div ipak nije preuzeo cijelu mobilnu diviziju, već će prema potpisanom ugovoru dio HTC-ovih zaposlenika prijeći u Google koji će dobiti i ne-ekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP). Ovaj ugovor težak je 1,1 milijardu dolara te je "testament strateškog partnerstva Googlea i HTC-a oko razvoja premium pametnih telefona koje traje cijelo desetljeće". U Google će prijeći dio zaposlenika koji su ionako radili s ovom kompanijom na razvoju Pixel pametnih telefona, dok će HTC nastaviti s poslovanjem kao i do sada – u objavi za javnost poručili su kako i dalje imaju najbolje inženjere koji već rade na novom flagship telefonu, a nastavit će raditi i na daljnjem razvoju naočala za virtualnu stvarnost Vive.

Kao jedan od prvih proizvođača pametnih telefona, vrlo smo ponosni na povijest inovacija. Naši vrhunski pametni telefoni, uključujući portfelj intelektualnog vlasništva i HTC-ovi vrhunski stručnjaci, podržali su Google u jačanju Androidova operativnog sustava na tržištu, izjavila je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica tvrtke HTC. Ovaj je sporazum savršen korak u našem dugogodišnjem partnerstvu te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istodobno osiguravajući nastavak inovativnosti u segmentima HTC-ovih pametnih telefona i VIVE virtualne stvarnosti. Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga.

Ovo je još veliki korak za Google i njegov hardverski odjel koji za početak sljedećeg tjedna priprema nove telefone, laptop, pametni zvučnik te novu generaciju Daydream Viewa, a s obzirom na veliki novac uložen u HTC-ove inženjere, u budućnosti možemo očekivati još više hardvera s Googleovim logom.

HTC je dugogodišnji partner tvrtke Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu, rekao je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu. Uzbuđeni smo i jedva čekamo pozdraviti članove HTC-ova tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj naših proizvoda.

Svi tehnološki mediji podsjećaju na Googleovu investiciju prije 6 godina kada su za čak 12,5 milijardi dolara kupili Motorolu koju su ubrzo prodali Lenovu za manje od 3 milijarde dolara, no na The Vergeu kažu kako su se s godinama stvari ipak promijenile te je Google postao ozbiljniji igrač na hardverskom tržištu (prošle godine predstavili su pametne telefone Pixel, pametni zvučnik Google Home itd.). Nakon preuzimanja Motorole jedan od potencijalnih problema koji su se spominjali bio je odnos prema partnerima jer je Google brojnim kompanijama poput Samsunga, Huaweija, Sonyja i ostalih koje na svojim pametnim telefonima koriste (Googleov) Android postao konkurent, tako da su neke kompanije čak počele razmišljati o alternativnom mobilnom operativnom sustavu koji bi mogao zamijeniti Android – vidjet ćemo kako će konkurencija reagirati na ovaj sporazum.

Google navodno već neko vrijeme radi na razvoju vlastitih procesora te vjeruju kako bi s vremenom mogli postići "sinergiju hardvera i softvera" kakvu je s razvojem hardvera i softvera postigao Apple i ozbiljnije ugroziti vodeće kompanije na tržištu pametnih telefona. Prve Googleove proizvode koji će imati potpis novih HTC-ovih zaposlenika očekujemo tijekom sljedeće godine te, vjerojatno, najviše možemo očekivati od treće generacije pametnih telefona Pixel.

No, pridruživanje dijela HTC-ovih zaposlenika neće utjecati samo na razvoj pametnih telefona, već su u službenoj objavi za javnost iz Google najavili kako su fokusirani na razvoj cijelog portfelja proizvoda koji će korisnicima omogućiti jedinstveno i uzbudljivo iskustvo koje je moguće samo povezujući "najbolje od Googleova softvera poput Googleova asistenta i pažljivo dizajniranog hardvera".

Izvor: Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti