Google kupuje HTC-ov odjel pametnih telefona?

Glasine govore o prodaji cijelog HTC-a ili samo odjela pametnih telefona, a kao potencijalni kupac ozbiljno se spominje Google

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2017. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još prošlog mjeseca pojavile su se glasine kako u HTC-u razmišljaju o prodaji cijele kompanije ili samo dijela kompanije, a kao jedan od potencijalnih kupaca spominjao se Google. Prema novim glasinama koje internetom kruže tijekom ovog tjedna, čini se kako su HTC i Google u završnim pregovorima o preuzimanju HTC-ova odjela pametnih telefona.

Ako do tog scenarija zaista dođe (još se ne govori ništa o vrijednosti akvizicije), HTC bi se mogao u potpunosti orijentirati na razvoj uređaja za virtualnu stvarnost Vive VR, dok bi Googleovci mogli ozbiljnije krenuti u borbu sa Samsungom i Appleom, ali i Huaweijem (koji je posljednjih mjeseci prestigao Apple kao druga najveća mobilna kompanija na globalnom tržištu) za dominaciju na tržištu pametnih telefona.

Govoreći o sudbini HTC-a, Ramon Llamas iz IDC-a prošlog mjeseca rekao je kako su Apple i Samsung previše dominantni na ovom tržištu, zbog čega je HTC izgubio borbu za sam vrh ovog tržišta, dok su s druge strane sve popularnije kineske kompanije kojima HTC ne može konkurirati (ponajviše zbog cijene), što se, bez obzira na kvalitetu njihovih telefona, osjetilo u padu prodaje i prihoda, zbog čega se prodaja mobilnog odjela čini logičnim potezom.

Što se Googlea tiče, na Mashableu kažu kako preuzimanje HTC-a itekako ima smisla, s obzirom na sve što se događalo posljednjih godina – iako su njihovi Pixel telefoni iznimno kvalitetni i hvaljeni, oni nisu dovoljni kako bi ugrozili Samsung i Apple. Preuzimanjem HTC-ova odjela pametnih telefona, Google će biti u boljoj poziciji, moći će eksperimentirati s hardverom te će u potpunosti moći kontrolirati i hardver i softver svojih telefona. Inače, za razvoj Googleovih pametnih telefona Pixel bio je zadužen upravo HTC, a ova se kompanija spominje i kao partner u razvoju druge generacije Pixela, čije predstavljanje očekujemo tijekom sljedećeg mjeseca.

Treba podsjetiti kako ovo nije prvi put da Google kupuje mobilnu kompaniju – prije pet godina kupili su Motorolu Mobility za 12,5 milijardi dolara, no ta se odluka na kraju pokazala katastrofalnom jer su samo dvije godine poslije prodali Motorolu Lenovu za 2,9 milijardi dolara.

Bilo je to kolosalno trošenje novca te je na kraju Google postao još više ovisan o suradnji s proizvođačima pametnih telefona poput Samsunga i LG-a, komentirali su na Mashableu.

Google je sigurno puno toga naučio iz te akvizicije pa se može pretpostaviti da će ovog puta stvari biti potpuno drugačije te će kontroliranjem hardvera, softvera i proizvodnje taj internetski div krenuti u osvajanje mobilnog tržišta. Promjene koje će nastupiti nakon (potencijalne) akvizicije HTC-ove mobilne divizije nećemo vidjeti na nadolazećoj generaciji Googleovih Pixel telefona, no pretpostavlja se da bi modeli za 2018. trebali donijeti velike novitete.

Izvor: Mashable

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti