Sprej koji bilo koju površinu može pretvoriti u zaslon osjetljiv na dodir

Mogućnosti primjene ove tehnologije virtualno su neograničene.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.05.2017. / 17:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pennsylvaniji napravili su sprej koji bilo koju površinu može pretvoriti osjetljivom na dodir.

Nova tehnologija nazvana je Electrick, a sprej se sastoji od materijala koji je baziran na ugljiku i koji dobro provodi elektricitet.

Jedini dodatak potreban za funkcioniranje su minijaturne elektrode smještene u kontakt s obojenom površinom. Mjerenjem napona na njegovim različitim točkama, moguće je pratiti kretanje prsta po površini, a interaktivne površine dobivene sprejanjem imaju preciznost detekcije dodira od 99 posto.

"Po prvi put smo uspjeli bojom u spreju površinu pretvoriti u touchscreen. Electrick tehnologija može omogućiti nove interaktivne prilike na različitim površinama i objektima koje su prethodno bile tek statične", izjavio je Chris Harrison, jedan od asistenata.

Primjera radi, sprej se može nanijeti na različite dijelove stola koji će zatim postati osjetljivi na dodir i koji će moći dodirom otvarati različite aplikacije. Osim primjera gdje je masku mobitela moguće učiniti osjetljivom na dodir za različite funkcije, stvari mogu ići i do druge elektroničke opreme, glazbala pa sve do volana automobila. 

U svom znanstvenom radu istraživači ističu kako današnja touchscreen tehnologija nije pogodna za velike površine, kao što su stolovi, no korištenjem Electrick spreja, čak i površine poput zidova mogu postati osjetljive na dodir.

Znanstvenici ističu da u proizvodnji nije potrebno koristiti tek sprej, već se njihov vodljivi materijal može integrirati u objekte dobivene 3D printanjem, što znači da postoji veliki broj objekata koji se mogu učiniti osjetljivim na dodir pomoću vrlo malo dodatne tehnologije.

Također, kada se sprej nanese na površinu, poprilično je otporan i teško blijedi, ali još uvijek nije poznato kako reagira na kišu ili elektromagnetno zračenje koje emitiraju različiti uređaji.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti