Spremni za Olimpijadu? Počinje testiranje autonomnih taksija

Tijekom sljedećih godina na cestama velikih gradova možemo očekivati taksije u kojima neće biti vozača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2017. / 11:20

Nissan Easy Ride (Foto: Nissan) (Foto: Nissan)

Iz Nissana su najavili kako će početkom sljedeće godine početi s testiranjem autonomnih taksija u blizini svog sjedišta u Yokohami. U suradnji s japanskom kompanijom DeNa implementirat će senzore i tehnologiju za autonomnu vožnju u svoja električna vozila Leaf te će se tijekom dva tjedna u ožujku svi zainteresirani moći besplatno voziti u autonomnim taksijima koje će moći pozvati putem mobilne aplikacije unutar koje će odrediti destinaciju i platiti. Iako će automobilima upravljati računala, na prednjem sjedištu nalazit će se osoba koja će u slučaju problema moći preuzeti kontrolu nad vozilom – osim što je vožnja ovako sigurnija, trenutno niti zakoni ne omogućavaju testiranje automobila u kojima nema ljudi, već u potpunosti ovise o računalima i softveru.

Ovo testiranje samo je priprema za budućnost u kojoj Nissan namjerava pokrenuti servis Easy Ride koji, kako su napomenuli iz ove kompanije, želi omogućiti slobodu mobilnosti i putovanja korištenjem robotskih automobila i sve što rade bit će potpuno automatizirano i bez sudjelovanja ljudi – taksi će se naručiti, a vožnja platiti putem aplikacije, dok u taksiju uopće neće biti vozača/ljudi. Ekipa iz Nissana planira početak rada ovog servisa 2022. godine, a osim Nissana na sličnim servisima i autonomnim automobilima trenutno rade i brojne druge automobilske i tehnološke kompanije. Npr. japanska robotska kompanija ZMP planira slične autonomne taksije predstaviti već 2020. godine kako bi se mogli koristiti tijekom Olimpijade.

Također, General Motors prošlog je tjedna najavio pokretanje sličnog servisa koji bi mogao početi s radom već od 2019. godine, dok će Google u Arizoni početi sa sličnim testiranjima autonomnih automobila tijekom sljedećih mjeseca. Podsjetimo, Uber je nedavno najavio kupovinu do 24 tisuće autonomnih automobila od Volva te je svima u najpoznatijoj i najkontroverznijoj taksi-kompaniji jasno kako u budućnosti prijevoza neće biti mjesta za vozače, tj. ljude.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti