Srce DEI 2024. ove godine na dvije lokacije: Objavljen program i krenule prijave

Program konferencije Srce DEI 2024 sadrži više od četrdeset izlaganja, rasprava i panela podijeljenih u šest tematskih blokova, više od dvadeset radionica, više od trideset poster-prezentacija i dva pozvana predavanja.

Martina Čizmić | 29.02.2024. / 16:00

Konferencija DEI 2023. (Foto: Srce)

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu od 16. do 18. travnja organizira konferenciju Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024. Konferencija će se održati na dvije lokacije: u zgradi Srca na adresi Josipa Marohnića 5 i u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, Radoslava Cimermana 88. 

Godišnja konferencija Srce DEI 2024 središnje je događanje na kojem Srce okuplja korisnike svojih usluga i sustava, znanstvenike, istraživače, nastavnike, studente, knjižničare, IT osoblje, čelnike ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja i sve one zainteresirane za daljnje unapređenje i digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja. Mjesto je to na kojem s našom zajednicom razmjenjujemo znanja i iskustva te im predstavljamo usluge i projekte Srca osmišljene upravo na temelju osluškivanja njihovih potreba, a sve s ciljem pružanja podrške i olakšavanja njihovog djelovanja, istaknuo je Ivan Marić ravnatelj Srca.

Program konferencije Srce DEI 2024 sadrži više od četrdeset izlaganja, rasprava i panela podijeljenih u šest tematskih blokova, više od dvadeset radionica, više od trideset poster-prezentacija i dva pozvana predavanja.

Prilikom osmišljavanja programa konferencije velik smo naglasak stavili na jačoj interakciji s našim sudionicima i na konkretnim primjerima korištenja naprednih tehnologija i usluga Srca, pa se tako interaktivne radionice održavaju tijekom sva tri dana konferencije. Nadamo se da ćemo na taj način našoj zajednici omogućiti dublji uvid u to što Srce nudi. U mnoštvu radionica koje smo pripremili neke su u ponudi po prvi puta poput „Vrijednosti usluga Srca i referentni model poslovanja visokih učilišta”, “CI/CD u GitLab-u”, „Obrada NGS podataka programskim paketom QIIME2 na platformi Galaxy“ i radionica „Dvostupanjska autentikacija u sustavu AAI@EduHr“.
Program konferencije donosi i šest tematskih blokova tijekom kojih ćemo se baviti istraživačkim podacima, primjenom superračunala u istraživanjima i nastavi, digitalizacijom visokog obrazovanja, savezima europskih sveučilišta, kvantnim komunikacijama, znanstvenim izdavaštvom te inovativnošću obrazovnog procesa uz primjenu tehnologija umjetne inteligencije.
Trećeg dana konferencije, kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC, organiziramo nacionalni tripartitni sastanak Europskog oblaka za otvorenu znanost - EOSC-a. Na njemu ćemo okupiti predstavnike Europske komisije, Udruženja EOSC, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, znanstvenike i istraživače te brojne druge predstavnike zajednice za otvorenu znanost. Ovogodišnje izdanje će, osim pregleda stanja razvoja i primjene EOSC-a i otvorene znanosti u EU i Hrvatskoj, biti posvećeno razvoju vještina i kompetencija znanstvenika i istraživača potrebnim za primjenu i razvoj otvorene znanosti i korištenje svih prednosti koje ona pruža
, izdvojio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije Srce DEI 2024.

Prvi dan konferencije održava se u zgradi Srca i u cijelosti je posvećen radionicama tijekom kojih će polaznici imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija s primarnim fokusom na digitalne usluge i resurse Srca.
Program drugog i trećeg dana odvija se u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, a drugi dan započinje svečanim otvaranjem nakon kojeg slijedi pozvano predavanje dr. sc. Ivana Güttlera, glavnog ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda na temu „Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije: Od ranog upozorenja do klimatske neutralnosti“. U njemu će istaknuti ključne karakteristike aktivnih i budućih prognostičkih sustava za modeliranje atmosfere, voda i kvalitete zraka, te pojasniti koju ulogu u svemu tome imaju napredno računanje i superračunala.
Potom slijedi Panel „Istraživački podaci – kako iskoristiti njihov puni potencijal?“ tijekom kojeg će panelisti raspravljati o pravilnom iskorištavanju punog potencijala istraživačkih podataka, načinima na koje javno financirane istraživačke infrastrukture i podaci koje te infrastrukture generiraju mogu podržati nove prilike i koristi za društvo, koje su prilike i izazovi rada s otvorenim podacima na istraživačkim infrastrukturama te koliko smo daleko došli u nastojanju da otvorimo istraživačke podatke dobivene radom istraživačkih infrastruktura i što se radi na razini politika.

Tijekom tematskog bloka „Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“ bit će predstavljeni resursi za napredno računanje u Srcu te njihova praktična primjena u radu znanstvenika i nastavnika, kao i mogućnosti koje primjena novih resursa Srca otvara u osmišljavanju inovativnih pristupima istraživanjima i nastavi u visokom obrazovanju.
Kako napreduje Europsko sveučilište gradova u post-industrijskoj tranziciji – UNIC te dodatne informacije o provedenim aktivnostima u okviru europskih projekata kao i onima koje se tek planiraju sudionici će saznati u okviru tematskog bloka „Europska sveučilišta – Alijansa UNIC“.
Tematski blok „Znanstveno izdavaštvo i dobre uređivačke prakse“ bavit će se mogućnostima koje veliki jezični modeli i umjetna inteligencija otvaraju u području znanstvenog izdavaštva, ali i etičkim pitanjima koja dolaze s njima.

Kvantna kriptografija jedan je od načina učinkovite zaštite od raznih kibernetičkih ugroza. O važnosti razvoju i primjeni kvantne kriptografije i kvantne distribucije ključeva te kako se njima štiti komunikacija u okruženjima kao što su kritična infrastruktura (industrija, transport, zdravstvo, itd.) i druga sigurnosno osjetljiva okruženja u Hrvatskoj, Europi i svijetu razgovarat ćemo tijekom tematskog bloka „Vrli novi svijet - jesmo li spremni za nove vrste kibernetičkih prijetnji i napada?“. Saznat ćemo i koje napore ulaže Hrvatska u zaštitu komunikacije i kibernetičku sigurnost u nadolazećoj kvantnoj eri i upoznati projekt izgradnje Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture - CroQCI .

Treći dan konferencije započet će pozvanim predavanjem na temu „Artificial Intelligence in Education: Making Students Matter“ koje će održati profesorica Denise Whitelock direktorica Instituta obrazovnih tehnologija na Otvorenom sveučilištu (UK). U predavanju će istaknuti ulogu alata za umjetnu inteligenciju, kao što je ChatGPT, u otvaranju novih mogućnosti za poticanje angažmana studenata, poboljšanje ishoda učenja i stvaranje učinkovitijeg i djelotvornijeg obrazovnog okruženja.

Potom slijedi tematski blok „Digitalizacija visokog obrazovanja – projekt e-Sveučilišta“ u okviru kojeg će dionici projekta e-Sveučilišta predstaviti napredak u provedbi projekta i planove za naredne aktivnosti, te tematski blok „Inovativnost obrazovnog procesa uz tehnologije AI“ u okviru kojeg će sudionici raspravljati o primjeni tehnologija umjetne inteligencije u obrazovnom procesu u digitalno doba te će biti predstavljeni primjeri iz prakse nastavnika u korištenju AI u obrazovnom procesu.

Treću godinu zaredom u programu konferencije osigurali smo mjesto i za predstavljanje aktivnosti i postignuća zajednice u obliku poster-prezentacija. Ove godine ćemo imati njih više od trideset podijeljenih u tematske kategorije: podatkovna znanost i istraživački podaci, otvorena znanost i otvorenu obrazovanje te primjena naprednog računanja u znanosti, gospodarstvu i javnom sektoru. Vjerujemo da će svi zainteresirani sudionici tijekom tri dana programa imati priliku saznati nešto novo, razmijeniti svoja iskustva i razmišljanja te usvojiti nova saznanja i vještine. Pozivamo sve da nam se pridruže na konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 kako bismo zajedno nastavili unapređivati sustav znanosti i visokog obrazovanja i omogućavali njegovu digitalnu transformaciju, zaključio dr. sc. Mihaljević

Sve detaljne informacije nalaze se na web stranicama konferencije na kojima se prijave za sudjelovanje primaju do 9. travnja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti