Srce i službeno predstavio podatkovne centre u sklopu projekta HR-ZOO

Izgradnjom e-infrastrukture HR-ZOO, dugoročno su osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture.

Martina Čizmić | 20.10.2022. / 09:25

Obilazak podatkovnog centra u sklopu HR-ZOO (Foto: Srce)

Sveučilišni računski centar (Srce) i službeno je predstavio javnosti svoje podatkovne centre u 4 grada na 5 lokacija koji čine ključni element nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO. Kako je istaknuto na događanju koje se paralelno održavalo u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, ovakva je infastruktura nužna za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Završetak uređenja i opremanja sjedišta HR-ZOO Podatkovni centri HR-ZOO spremni za prihvat opreme za akademski oblak

Ravnatelj Srca, Ivan Marić, naglasio je kako su završetkom radova na uređenju i opremanju podatkovnog centra, dobiveni suvremeni podatkovni centri koji dugoročno osiguravaju odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa, a zahvaljujući mrežnoj povezanosti između podatkovnih centara HR-ZOO-a u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno su osigurani kapaciteti za potrebe nacionalne e-infrastrukture. Time se korisnicima omogućava brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezuje nacionalna infrastruktura s infrastrukturama u Europi i svijetu.

Kako je istaknuto tijekom obilaska, podatkovni centri opremljeni su brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini bez obzira na utjecaj bilo kakvih vanjskih faktora poput nestanka električne energije u širem području, potresa ili drugih nepogoda. Svi podatkovni centri spojeni su na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

Slika nije dostupna Počinje nadogradnja CARNET-ove mreže: Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura u sklopu projekta HR-ZOO

Projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju i partnerske ustanove CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti