Srce proslavilo 20 godina računarstva visokih performansi u Hrvatskoj

Isabella je jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Martina Čizmić | 19.05.2022. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije 20 godina i službeno je pokrenut računalni klaster Isabella koji je započela era računarstva visokih performansi u Hrvatskoj. Ovu važnu obljenicu obilježili su i u Sveučilišnom računskom centru (Srcu), uručivanjem posebnih priznanja odabranim projektima, ustanovama i pojedincima.

Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti, prije 20 godina Srce je akademskoj zajednici stavilo na raspolaganje računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima te potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti.

Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Od svibnja 2002. godine do danas Isabella je prošla kroz brojne nadogradnje - od početnih nakupina standardnih korisničkih računala, preko snažnih poslužitelja povezanih posebnom brzom računalnom mrežom, do najnovijih grafičkih procesora. Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3.100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100,16 TB radne memorije, 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezan su brzom mrežom Inifinband koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s. Isabella je zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača u Hrvatskoj zahvaljujući kojem oni mogu provoditi najzahtjevnije projekte i međunarodno relevantna istraživanja, istaknuo je zamjenik ravnatelja Srca, Dobriša Dobrenić.

Slika nije dostupna Stvara se hrvatski znanstveni oblak vrijedan 200 milijuna kuna koji će omogućiti još bržu i sigurniju obradu podataka

Kako će izgledati sljedećih 20 godina računarstva visokih performansi u Srcu, predstavio je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje. Tako je okupljenima predstavio sljedeću generaciju naprednog računanja koja dolazi s realizacijom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), strateškog nacionalnog projekta koji gradi računalni i podatkovni oblak, buduću temeljnu sastavnicu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture, a koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. U okviru HR-ZOO-a korisnici će moći koristiti usluge naprednog računanja, pohranjivanja podataka, uporabe znanstvenog softvera, mrežnog povezivanja i udomljavanje IKT opreme

Budući sustav HR-ZOO HPC činit će sustav HPE Cray performansi 1,156 PFLOPS-a, što ga čini prvim petaskalarnim superračunalom u Hrvatskoj. Sastoji se od 77 računalnih čvorova s 8.448 CPU jezgri, 85 grafičkih procesora NVIDIA A100 i ukupno oko 32 TB radne memorije. Spremišni sustav HPE ClusterStor E1000 pružat će 500 TB dijeljenog prostora na NVMe SSD diskovima ukupne propusnosti od minimalno 100 GB/s. Sve komponente superračunala povezane su računalnom mrežom Slingshot propusnosti 200 Gbit/s. Računalne komponente sustava su 100 % izravno hlađene tekućinom, čime se postiže iznimno visoka energetska učinkovitost.

Uz računarstvo visokih performansi u okviru HR-ZOO-a korisnici će imati na raspolaganju i uslugu elastičnog računanja u oblaku koja će se odvijati na sustavu za računarstvo s visokom propusnošću HR-ZOO-a HTC. Računarstvo s visokom propusnošću omogućava interaktivnu analizu, obradu i vizualizaciju podataka te raspodijeljenu obradu velikih količina podataka. Sustav HR-ZOO HTC činit će HPE poslužitelji s procesorima AMD EPYC 7713 koji sadrže 64 CPU jezgre frekvencije rada 2,0 GHz i GPU-ovima NVIDIA A100 s 40 GB memorije. Sustav će imati više od 11 tisuća procesorskih jezgri, 16 GPU-ova, gotovo 60 TB radne memorije te bruto 415 TB brzog i 3 PB standardnog spremišta za pohranu podataka. Što će predstavljati značajan napredak u odnosu na sadašnjih 600 CPU jezgri i 4,7 TB radne memorije, koje pruža usluga HTC Cloud.

Moderna znanost i istraživanja temelje se na podacima i danas su nezamislivi bez uporabe naprednih računalnih resursa koji omogućuju napredno računanje, obradu i upravljanje tim velikim skupovima podatka te značajno skraćuju vrijeme potrebno za provedbu samih istraživanja i dolazak do rješenja. Hrvatski znanstvenici i istraživači ove će resurse za napredno istraživanje moći koristiti po završetku projekta HR-ZOO koji se planira na proljeće 2023. godine,   naglasio je Imamagić.

Proteklih 20 godina uspjeli smo na brojne načine osigurati opstanak i razvoj Isabelle. Bez podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja svih tih godina kao i interesa naših korisnika – znanstvenika i istraživača s vodećih hrvatskih znanstvenih ustanova, koji marljivo rade na svojim projektima i koriste resurse koje im Srce stavlja na raspolaganje, ne bismo danas obilježavali 20 godina Isabelle. Pred nama je i vrlo zanimljivo razdoblje u kojem ćemo pokrenuti prvo petaskalarno superračunalo u Hrvatskoj i sustav HR-ZOO HTC zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim kroz projekt HR-ZOO. Sigurni smo da će ovi vrhunski računalni resursi doprinijeti ostvarivanju još zahtjevnijih znanstvenih projekata te time omogućiti nove iskorake i nova saznanja u znanosti i istraživanju. Da bismo u svemu tome bili uspješni ističemo važnost osiguravanja održivog financiranja napredne istraživačke infrastrukture u okviru strateškog planiranja dugoročnog financiranja hrvatskog istraživačkog sustava, zaključio je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti