Zahvaljujući 'Međunarodnom nastavnom danu za male istraživače (International Masterclasses), programu kojeg provodi CERN, Institut Ruđer Bošković (IRB) ugostio je četrdesetak srednjoškolaca koji će kroz zanimljivi program predavanja, radionica i istraživačkih zadatka doživjeti jedan radni dan znanstvenika na CERN-u.

U sklopu ovog programa CERN-a svake godine, na jedan dan, više od 13.000 učenika u 60 zemalja posjećuje jedno od oko 225 sveučilišta ili istraživačkih instituta kako bi se upoznali s izazovima fizike čestica.

Posljednjih godina fizika čestica je jedno brzo napredujuće područje znanosti. Otkriće Higgsovog bozona na LHC-u u ljeto 2012. godine je privuklo veliku pažnju javnosti diljem svijeta. Srednjoškolci iz cijelog svijeta imaju priliku u sklopu Međunarodnog nastavnog dana istražiti ovu naprednu granu fizike i sudjelovati u analizi stvarnih podataka prikupljenih na LHC-u.

Na IRB-u se stoga danas i sutra održava program za tridesetak srednjoškolaca, a prvi dan započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru, snimljenih CMS detektorom, nakon čega srednjoškolci imaju priliku analizirati podatke.

Vrhunac radnog dana je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su taj dan analizirali podatke.

Ovaj program CERN-a omogućava srednjoškolcima da u autentičnoj atmosferi steknu uvid u rad najvećeg Europskog laboratorija za fiziku čestica, nauče više o modernim istraživanjima u fizici čestica kroz lako razumljive prezentacije i radionice naših fizičara izravno uključenih u istraživanja na CERN-u. Kroz ovaj program nudi im se jedinstvena prilika da rade rame uz rame sa znanstvenicima, istaknuo je dr. sc. Vuko Brigljević, organizator programa na IRB-u te voditelj Laboratorija za fiziku elementarnih čestica u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Dr. Brigljević suradnju s CERN-om njeguje još od svojeg doktorata, te ju nastavlja i po povratku na Institut Ruđer Bošković da bi 2012. godine sa svojim kolegama s IRB-a, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao u otkriću Higgsovog bozona.
Danas ukupno šest laboratorija iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku i Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a surađuje s CERN-om kroz različite projekte i eksperimente.
Republika Hrvatska postala je i službeno pridružena članica CERN-a 2019. godine nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Republici Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njime upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a preko 12.000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju