Stanovnici Ivanca i Varaždina mogli bi skoro surfati brzo i za malo kuna

Iako bi grad Ivanec trebao platiti samo 199 tisuća kuna, gradski vijećnici su bili skeptični.

Martina Čizmić | 14.11.2017. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad se već mreža širokopojasnog interneta ne razvija brzinom kojom bi trebala, iako su iz Vlade to najavljivali u nekoliko navrata, županije i gradovi uzeli su stvari u svoje ruke.

Tako je grad Ivanec dobio ponudu kojom bi se uveo ultrabrzi Internet odnosno gigabajtna konekcija u svaki dom i zgradu. Koristio bi se milimetarski radio sustav, a brzine koje se spominju iznosile bi 1Gbit/s za poslovne korisnike odnosno 200 Mbit/s za fizičke korisnike i to za samo 99 kuna mjesečno.

Kako je istaknuto na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je raspravljano o ovoj temi, Grad Ivanec u ovom projektu vidi velik potencijal upravo jer bi se pokrilo cijelo gradsko područje i kućanstva u ruralnim dijelovima, koje inače nije interesantno komercijalnim operaterima.

Međutim, pitanje je hoće li od cijelog projekta na kraju profitirati stanovnici Ivanca. Jer ponudu za pokrivanje grada ultrabrzim Internetom dala je "jedna irska tvrtka" kroz LAG Sjeverozapad.

Iako bi grad Ivanec trebao platiti samo 199 tisuća kuna, gradski vijećnici su bili skeptični.

Nije im dobro sjelo što se radi o stranoj tvrtki (iz Irske) koja baš i nije poznata u Hrvatskoj, a i sumnjaju da je moguće obaviti takav zahvat uz tako malo ulaganje.

Imajući u vidu izražene rezerve, utvrđeno je da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama, stoji u službenom priopćenju iz Grada.

U prijevodu, Ivanec će od ponuđača zatražiti da najprije dokaže da cijela stvar funkcionira (osposobi sustav i osigura isporuku do potrošača), a tek ako se pokaže da sve radi kako je obećano, Ivanec bi imao mogućnost otkupa cijelokupne idejno-izvedbene dokumentacije za 199 tisuća kuna.

Loptica je sad na irskoj strani koja bi trebala odgovoriti na ovu ponudu.

Istovremeno i gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok najavio je uvođenje optičkih priključaka za brzi internet u sva varaždinska domaćinstva. Priključak bi za Varaždince trebao biti besplatan i dostupan u sljedeće dvije godine.

Dodao je kako je uvjeren da će Varaždin biti prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će biti u potpunosti pokriven optičkim internetom.

Hoće li zaista Varaždin i Ivanec imati brzi internet za malo ili ništa kuna, tek treba vidjeti. No, njihovi planovi pokazuju kako gradovi ne bi trebali čekati da država odradi sav posao već sami krenuti u realizaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti