Startup Nobula svojim rješenjima mijenja uobičajene načine učenja

Trenutno rade na dvije aplikacije, Nobula Interactive Case (na kojoj rade i namjeravaju raditi još dosta vremena) te svoj novitet Nobula Event, aplikaciji koja služi za brzo generiranje hibridnog ili virtualnog događaja.

Martina Čizmić | 08.06.2022. / 10:15

Tim startupa Nobula (Foto: ZICER)

Pandemija je pokazala da učenje koje podrazumijeva samo pasivno gledanje sadržaja na ekranu, baš i nije zanimljivo ni učinkovito. Upravo je interakcija ona komponenta koja čini razliku i potiče one koji uče da brže usvajaju gradivo i primjenjuju novostečeno znanje. 

To su prepoznali i u startupu Nobula, koji je osmislio zanimljivu interaktivnu platformu koja donosi promjene u funkcionalnosti, učinkovitosti i izvedbi učenja. 

Zoran Milas, suosnivač startupa Nobula, svoju je karijeru započeo kao liječnik koji je, umjesto u bolnici, 10 godina radio u globalnoj farmaceutskoj kompaniji. 

Po završetku fakulteta shvatio sam kako moram imati dodatan izvor prihoda i tijekom nekoliko mjeseci svladao sam osnove programiranja. Tu se rodila ljubav prema informatici, a tada sam napravio i prve poduzetničke korake, otkriva Milas te dodaje kako ga je karijera u farmaceutskoj industriji potaknula i da krene u poduzetničke vode. 

Posao koji sam radio zahtijevao je česte boravke na domaćim i inozemnim kongresima, simpozijima i različitim edukacijama. Tamo sam uočio kako se tehnologija ne koristi dovoljno. Tako sam vrlo rano pokrenuo prvi neovisni portal za edukaciju zdravstvenih djelatnika. Prvi smo upotrijebili video u edukaciji i prvi napravili potpuno virtualni kongres 2011. godine, a 2012. prvi hibridni kongres, prisjeća se Milas.

Sljedeći korak je bio stvaranje interaktivne aplikacije.

Napravili smo prototip aplikacije koja je funkcionirala na velikim, touch screen monitorima i ponudili je tržištu. Reakcija je bila odlična. No u trenutku kad smo mislili kako već imamo proizvod koji će osvojiti ne samo domaće nego i tržište Poljske, Češke, Slovenije… dogodila se pandemija. Sve se zaustavilo u trenu. Tada smo shvatili da se mijenja način na koji funkcioniramo. Odlučili smo krenuti u novome smjeru. Pokrenuli smo startup. Cilj nam je bio razvoj aplikacije koja će moći funkcionirati na bilo kojoj platformi, koja će biti lako skalabilna i koja se može implementirati u postojeće platforme za učenje, pojašnjava Milas.

Uz Milasa, startup Nobula Technologies osnovali su Vladimir Šoštarić i Jovo Skorupan, iskusni programeri s dugogodišnjim iskustvom. Oni su i dana jezgra tvrtke, no u pomoć su doveli i mlade snage te vanjske suradnike. 

Razvoj ovakvog projekta je prilično zahtjevan i skup. Za sada se financiramo vlastitim sredstvima, a dijelom i iz custom projekata, pojašnjava Milas. 

Trenutno rade na dvije aplikacije, Nobula Interactive Case (na kojoj rade i namjeravaju raditi još dosta vremena) te svoj novitet Nobula Event, aplikaciji koja služi za brzo generiranje hibridnog ili virtualnog događaja.

Kako pojašnjavaju, tipovi događaja koji se mogu pomoću ove aplikacije kreirati su različiti – od kongresa (hibridnih i virtualnih s kombinacijom live i unaprijed snimljenih predavanja), preko simpozija s prijenosom uživo, lansiranja novih proizvoda, online tečajeva s unaprijed snimljenim predavanjima pa sve do onih s interaktivnim rješavanjem slučaja. Također, ova je aplikacija idealna za održavanje virtualnih i hibridnih sastanaka Savjetodavnih odbora.
Njene su prednosti brzina, sigurnost, samostalno administriranje te odlična mogućnost brandinga, pojašnjava Milas.

Za 5 godina želimo aplikaciju Nobula Interactive Case imati kao standard u edukacijama, otkriva Milas te dodaje kako im je želja proširiti poslovanje na područje cijele EU i ostvariti dovoljno prihoda za samofinanciranje. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti