Više od 1000 studenata dolazi na STEM Games u Poreč

Glavna tema STEM Gamesa 2018 ove je godine NextGen Society, odnosno društvo budućnosti.

Martina Čizmić | 29.01.2018. / 14:13

STEM Games (Foto: STEM Games) (Foto: STEM Games)

Više od 100 studenata volontera s 11 hrvatskih STEM-usmjerenih fakulteta i sveučilišnih odjela okupilo se i organiziralo STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Prvo izdanje STEM Gamesa održat će se prvi put u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018., a očekuje se da će okupiti više od tisuću natjecatelja.

Kako su nam pojasnili iz organizacijskog odbora, studenti će u natjecanjima i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imati priliku razmijeniti znanja i iskustava. Cilj je STEM Gamesa poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta, kao i zdravoga načina života.

Glavna tema STEM Gamesa 2018 ove je godine NextGen Society, odnosno društvo budućnosti, čime se pred natjecatelje stavlja izazov promišljanja o svemu što budućnost i razvoj tehnologije donosi i na koji će način tehnološki napredak promijeniti društvo u kojem živimo.

Studenti će svoje znanje odmjeriti u četiri STEM Games Arene (Science Arena, Technology Arena, Engineering Arena i Mathemathics Arena) u kojima će se rješavati problemski zadaci u specifičnim poljima znanja. One obuhvaćaju koncept timskoga trodnevnoga natjecanja u kojemu studenti primjenjuju stečeno znanje pri rješavanju inženjerskih problema. U svakoj se Areni studenti bave podtemom kojom je definiran specifičan problem stavljen pred studente, a povezan je s generalnom temom.

Da ne bi sve bilo samo na znanju, studenti će moći sudjelovati i u sportskim natjecanjima, i to u devet sportova. Studente se sudjelovanjem u sportskome dijelu natjecanja STEM Gamesa potiče na razvoj natjecateljskoga duha, primjenu načela pravedne igre te bavljenje sportom.

Uz odmjeravanje snaga u znanju i sportskim disciplinama, sudionici STEM Gamesa imat će priliku dodatno se educirati da bi išli u korak s trenutnim zbivanjima i trendovima u svome području. Edukativnim predavanjima, radionicama te demonstracijama projekata studenti će se upoznavati sa stanjem znanosti, inženjerstva i poduzetništva STEM zajednice. Time ovaj događaj postaje više od natjecanja - edukativni program čini STEM Games festivalom znanosti i inženjerstva.

Studentski život kombinacija je učenja, rada, upoznavanja novih ljudi i zabave. Zabave neće nedostajati ni na STEM Gamesima. Osim u samome sportskome i znanstvenome dijelu natjecanja, svoj timski duh i umijeće studenti će moći pokazati i u kvizu općega znanja, beer pongu, društvenim i kartaškim igrama, a svoje motoričke i strateške sposobnosti u natjecateljskom igranju videoigara (eSports). A kako noći ne bi bile duge i dosadne, u pripremi je i set tuluma i glazbe, a za one najhrabrije i karaoke.

Svi oni koji žele sudjelovati u STEM Games, trebaju se prijaviti na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti