STEM Games i ove godine oduševili i pokazali kako je moguće spojiti znanje, sport i dobru zabavu

Drugom izdanju STEM Gamesa nevjerojatno brzo došao je kraj. Donosimo kratak pregled najistaknutijih događaja ovog studentskog natjecanja koje je u Poreču okupilo gotovo 2000 studenata.

Martina Čizmić | 15.05.2019. / 10:07

STEM Games (Foto: STEM Games)

Druge STEM Games okupile su gotovo 2000 studenata, koje ni loše vrijeme nije spriječilo da se u Poreču dobro zabave i odmjere snage i znanje na brojnim natjecanjima. Ostatak sudionika, osim što je uživao u istima, svoje je vijuge imao priliku upregnuti u bogatom edukativno-zabavnom dodatnom programu ovogodišnjih Gamesa.

Natjecatelji u znanju u svoje su četiri Arene vodili gladijatorsku bitku za opstanak u kojoj su isplivali upravo oni koji su kroz cijeli tjedan nadmetanja zajedništvom i interdisciplinarnošću uspjeli doći što bliže cilju. Sudionici Tehnološke arene sudjelovali su i u jednodnevnom izletu u Vodnjan, gdje ih je jedan od ovogodišnjih tematskih sponzora, Infobip, velikodušno ugostio. Imali su priliku razgledati kampus i dobiti uvid u to kako izgleda moderan poslovni svijet te zašto na buduće zaposlenje treba gledati s osmijehom na licu.

Matematika na STEM Games (Foto: STEM Games)

Sportaši su također imali vrlo dinamičan tjedan na Gamesima. Uzbudljive predstave na terenima je rame uz rame je pratilo i navijačko nadmetanje koje je uvelike doprinijelo važnosti i intenzitetu samih utakmica, od kojih su neke na filmski način bile odlučivane u posljednjim sekundama. 

Od bogatog edukativno-zabavnog dodatnog programa najprije bismo istaknuli predavanje najpoznatijeg hrvatskog astronoma, Korada Korlevića. Korado je na odličan način obradio temu ovogodišnjih Gamesa, dao jasan uvid u rad i usmjerenje njegove zvjezdarnice u Višnjanu i poprilično nas zamislio svojim futurološkim pogledom na budućnost. Sudionici su također imali priliku i posjetiti samu zvjezdarnicu, gdje su im zaposlenici održali kratko izlaganje i proveli ih kroz unutrašnjost i okolicu zvjezdarnice koja je po uspješnosti treća u svijetu.

Održano je i uzbudljivo natjecanje u eSportsu, i to u pet kategorija (League of Legends, CS:GO, Hearthstone, FIFA 19 i PES 19), kviz općeg znanja STEM područja, natjecanje u bench pressu, radionica samoobrane i mnogi drugi. Veliku pozornost privukla je i nevjerojatno zabavna utrka dronova.

Košarka na STEM Games (Foto: STEM Games)

Cijeli događaj zaokružili smo s dva neponovljiva koncerta, prvi od kojih je održao novopečeni trostruki Porinovac Vojko V, a drugi vječna i jedinstvena Vesna Pisarović. Malo je reći da je bilo uzavrelo, a dašak atmosfere možete vidjeti na fotografijama samih koncerata.

“Uh, kako uopće započeti? Naprosto fenomenalan tjedan, pregršt trenutaka za pamćenje, od dramatičnih sportskih utakmica preko izvrsno pogođenog dodatnog programa do najljepših noćnih druženja koja tako vjerno simuliraju ona ljetna. Krećem s odbrojavanjem do iduće godine, a kako sad odraditi ovu grubu tranziciju u surovu realnost, stvarno ne znam. Čestitke cijeloj organizaciji i vidimo se i iduće godine!” izjavio je sudionik Mislav.

“Jedno prekrasno iskustvo koje jedva čekam ponoviti! Definitivno tjedan za pamćenje koji ću svima prepričavati. Spajanje novih i starih poznanstava u takvom okruženju nešto je što se isplati i višestruko proživjeti. Jedva čekam vidjeti što će nam sljedeći Gamesi donijeti!” napominje polaznica Ana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti