U potresom razrušenoj Glini, u jednoj od ulica koje su najviše stradale, počinje rasti nada u bolju budućnost

Najmlađi stanovnici Gline i okolice imat će priliku ljetne praznike provoditi učeći ono što ih zanima. U njihovu gradu otvorena je STEM učionica, a neki su već počeli učiti programirati.

DNEVNIK.hr | 10.06.2021. / 06:40

Galerija

U potresom razrušenoj Glini, u jednoj od ulica koje su najviše nastradale, smjestila se prava mala oaza za najmlađe, STEM centar Glina. Mia i Mateo programiranje su tamo svladali u nekoliko minuta.

Naučili smo kako bojiti, kako napisati što govore, kazao nam je Mateo iz prvog razreda. Kao jedan mali crtić sam napravila. Tu se dvije djevojke upoznaju i to sam radila s raznim naredbama, dodaje Mia.

Malenim programerima pomažu stariji. Uče ih kako raditi u programskom jeziku ''Scratch''. Član udruge Programerko Hrvoje Šimić ističe kako program omogućuje djeci da na vizualni način, spajajući blokove i crtajući likove, nauče programirati za računalom. STEM učionica ideja je udruge Ljudi za ljude. Računala i namještaj za opremanje učionice donirala je jedna tvrtka.

Ideja je bila uložiti dugotrajno u ovo područje, sustavno i dugotrajno pomagati, održavati radionice, ulagati u edukaciju, umjesto jednokratne donacije, kazala je Josipa Cirkveni iz te udruge reporterki Karli Trstenjak.

Jer hrana i higijenske potrepštine nisu sve što ljudima treba. Iako nam je oprema najvažnija, nije to samo smjestiti ljude u kontejnere. Mi im moramo dati nekakav sadržaj, pogotovo mladim ljudima, objašnjava  dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Mlade generacije okrenute su budućnosti. Žele, kako kažu, biti programeri, izrađivati igrice, raditi na YouTubeu i slično. Zanima ih i proces izrade programa i aplikacija koje i sami koriste.

Radionice počinju 23. lipnja, a prijave su već otvorene na stranici programerko.hr. Prostor i opremu imaju, a imaju i velike planove - organizirati još radionica za stanovništvo svih dobnih skupina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti